НЕКЕ ПОГЛЕДЕ БОЛЕСНИКА НИКАД НЕ ЗАБОРАВИШ Докторка Ивана Милошевић за "Новости": Сада нам је најтеже, а крај се не назире!

Б. РАДИВОЈЕВИЋ

01. 12. 2020. у 09:24

ЦРНИ рекорди које ковид 19 обара из дана у дан по броју оболелих и преминулих, требало би да буду сурова опомена за све који не поштују мере превенције, сматрају их смешним и беспотребним.

НЕКЕ ПОГЛЕДЕ БОЛЕСНИКА НИКАД НЕ ЗАБОРАВИШ Докторка Ивана Милошевић за Новости: Сада нам је најтеже, а крај се не назире!

Фото Танјуг

Опомена за оне који не показују саосећање и стрпљење, а бескомпромисно их очекују од здравствених радника.

Овај апел, а уједно и прекор због непоштовања мера што нас је довело у ситуацију која се могла избећи, на почетку разговора, за "Новости", упућује доцент др Ивана Милошевић, инфектолог и гастроентерохепатолог у Клиници за инфективне и тропске болести КЦС.

Установа која је до ове епидемије у јавности најчешће помињана по оронулој фасади, још од марта је "црвена зона", а докторка Ивана и њене колеге су од самог почетка епидемије на првој линији одбране.

о Када је притисак био највећи: да ли је било теже на почетку, кад се о новој болести мало шта знало или сада када имамо велики број заражених који морају у болнице?

- У марту смо се сусрели са нечим новим, непознатим, што је само по себи било непријатно. Наредних месеци смо учили у ходу, стицали искуство, сигурност у раду. Нажалост, како су наша сазнања расла, тако се повећавао и број оболелих, те ових дана број прегледаних превазилази све досадашње бројеве. Исто важи и за број хоспитализованих широм Србије, а нажалост и број оних који су преминули.

Фото приватна архива

о У каквом вам стању сада долазе ковид пацијенти?

- Долазе у различитим фазама болести. Осим што је сада број оболелих већи него током претходна два таласа, приметан је значајан број болесника који одлаже одлазак лекару, због лажне сигурности коју им улива терапија антибиотицима, а ковид 19 је вирусна болест која се не лечи антибиотицима. Апелујем на све да се са појавом првих симптома јаве у ковид-амбуланту.

БОЛЕСТ БАЦИЛА СВЕТ НА КОЛЕНА

о КАД у зору морате да постављате помоћне кревете, да ли вам то буди бојазан да можемо да дођемо у ситуацију у којој је пролетос била Ломбардија?

- Кад год видим неког без маске, помислим на оно што је погодило Ломбардију пролетос. Препоруке се морају поштовати, док нам вакцина не постане доступна. Све ово сувише дуго траје, да не могу да верујем да постоји особа која олако схвата болест која је цео свет бацила на колена.

о Можете ли већ на пријему да процените код кога ће се развити тешка форма болести?

- Код старијих особа, особа са другим хроничним болестима увек очекујемо тежу клиничку слику. На жалост, ковид 19 уме веома да изненади и неретко се дешавало да млади, претходно здрави људи развију тешку клиничку слику. Болест се обично компликује у другој недељи, тако да лака форма током првих дана болести није гаранција да ће клиничка слика таква и остати. Зато је битно да се након иницијалног прегледа прате савети и препоруке лекара.

о Како ви лично доживљавате та изненађења у току болести: да се стање код неког изненада толико искомпликује да исход буде фаталан, и поред свих напора лекара?

- Бити здравствени радник подразумева и емпатију, саосећање са болесницима. Процес лечења није само пуко спровођење терапије, него подразумвема и подршку оболелима да што лакше прихвате и преброде болест. Сви здравствени радници имају те срећне тренутке када је тешка болест побеђена. Нажалост, ту су и они други тренуци када изгубите болесника. Памте се и лепи и тужни моменти, ови други можда и више. Некада је то само поглед болесника, који се никад не заборави, некада осећај немоћи да се помогне и поред тога што је све што је у нашој моћи већ учињено. Крај радног времена није и крај бриге за неког болесника. Тешко је не понети емоције са посла кући, а године рада и искуства немају утицај на то.

о Који су били најтежи моменти од почетка епидемије?

- Рекла бих да је најтеже сада. Цела година је била у знаку борбе против короне, не назире се крај. Оболелих је све више. Не осећа се она подршка коју су здравствени радници имали у марту, људи су се уморили од приче о пандемији. Кад год помислите да вам је доста наших апела, само се сетите особља пријемне амбуланте Инфективне клинике које ради без паузе, све ово време. Запослени су преморени, неки су се и разболели. Од почетка ове пошасти кроз пријемну амбуланту Инфективне клинике прошло је више од 32.000 људи, сви су адекватно прегледани и збринути. Нажалост, не могу да не споменем да смо повремено доживљавали и разне непријатности. Дубоко жалим због сваке ружне речи изговорене на рачун здравствених радника који беспоштедно раде без права да буду уморни и нерасположени.

о Како се у овом трећем таласу са великим бројем оболелих ради у Инфективној?

- Многи лекари раде од марта у другим установама где се лечи ковид 19. У пријемној амбуланти која трпи највећи притисак, имамо помоћ лекара из КЦС - интерниста и неуролога. У одељењу интензивне неге, где се лече најзахтевнији болесници, имамо сталну подршку анестезиолога, такође из Клиничког центра. Нажалост, у овом тренутку имамо и три оболела лекара, 23 медицинске сестре и једну спремачицу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)