РАВНОПРАВНОСТ ИДЕ УНАЗАД: Запослене жене понеле терет током пандемије короне

А.Б.

30. 11. 2020. у 21:22

РАВНОПРАВНОСТ ИДЕ УНАЗАД: Запослене жене понеле терет током пандемије короне

Могућа обавеза ношења маски и на отвореном

НАЧИН на који многе жене живе и раде драстично се променио од појаве пандемије ЦОВИД-19. Према истраживању које је објавио Делоитте Глобал, скоро 82% испитаних жена изјавило је да је пандемија негативно утицала на њихове животе, и скоро 70% оних које су искусиле негативан утицај су забринуте због могућности напредовања у каријери.

Делоитте-ово истраживање, којим је анкетирано око 400 запослених жена широм света, открива утицај пандемије на равнотежу између посла и приватног живота, као и на опште здравље и стање запослених. Истраживање указује на то како би пандемија могла угрозити напредак који је постигнут последњих година у области родне равноправности на радном месту. Истовремено, истраживање открива које активности компаније могу да спроводе како би подржале континуирани успех и напредак запослених жена.

Постоји неколико области у којима би послодавци требало да предузму одређене мере - од креирања флексибилног радног окружења до сузбијања микро-агресије на радном месту.

- Од појаве пандемије ЦОВИД-19, сви смо морали да прилагодимо и променимо уобичајен начин живота. Међутим, жене су погођене на више нивоа, јер се суочавају са огромним изазовима, па често морају да преузму додатне обавезе код куће, а настављају да жонглирају и на пољу каријере - каже Александра Петровић, директорка у Делоитте-овом Сектору за финансијски консалтинг и лидерка СхеXО иницијативе у Србији. - Налазимо се на преломној тачки. Без обзира на крај пандемије који се тренутно не назире, компаније морају да одговоре на позив и подрже запослене жене и обезбеде им могућност напредовања на личном и професионалном плану - или ће се економија и друштво у целини суочити са дуготрајним негативним последицима.

Испитанице које су искусиле промене у својој свакодневици као последицу пандемије, указале су да сада имају више обавеза око кућних послова (65%), а трећина је рекла да су на послу такође оптерећеније услед појаве пандемије. Оне које су навеле негативне утицаје као резултат промена у свакодневним активностима, као главне негативне последице наводе: утицај на физичко стање (40%); немогућност усклађивања радних и животних обавеза (40%); и утицај на ментално стање (39%).

Оне испитанице које код куће брину о детету или неком другом члану породице, суочавају се са посебним изазовима, па се код 75% жена знатно променила ситуација јер су им се обавезе утростручиле, са 17% пре пандемије на 48% у време истраживања.

Штавише, већина жена са децом пријавила је додатне обавезе у вези са бригом о деци (58%) и одговорности за образовање/наставу код куће (53%).

Са друге стране, више жена које немају обавезу бриге о деци осећају потребу да буду увек доступне на послу (53%) више од оних који имају ту врсту обавезе (44%), што се претвара у различите типове изазивача стреса укључујући и то да су жене које немају обавезу бриге о другим лицима више оптерећене од оних које имају (58% у односу на 41%).

Многе жене виде утицај пандемије као претњу својој каријери

Многе жене су прилагодиле свој свакодневни живот ситуацији, али су забринуте због утицаја који би пандемија могла да има на њихов напредак у каријери, и краткорочно и дугорочно.

Иако велика већина анкетираних жена види могућност напредовања у каријери током следеће године на неки начин (нпр. унапређењем или повећањем плате, променом позиције, или добијањем више одговорности), 60% се пита да ли уопште желе да напредују када размотре шта то све подразумева. На пример, 23% испитаница које сматрају да би требало увек да буду на располагању када је у питању посао, плаше се да ће на крају морати да бирају између приватних обавеза и каријере, и 10% исте групе сматрају да ће можда морати да размотре паузу у каријери или напусте посао.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)