ОЧЕКУЈУ НАС РИГОРОЗНИЈЕ МЕРЕ: Министар Ружић открио шта Кризни штаб предлаже Влади Србије

Novosti online

30. 11. 2020. у 19:25

ОЧЕКУЈУ НАС РИГОРОЗНИЈЕ МЕРЕ: Министар Ружић открио шта Кризни штаб предлаже Влади Србије

Фото Танјуг

МИНИСТАР просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић изјавио је да су на данашњој седници Кризног штаба за борбу против короне изнети предлози за увођење оштријих мера и он очекује да ће таква бити и нова одлука државе, што ће бити "брзо обзнањено".

- Имали смо на седници Кризног штаба различите предлоге и препоруке које ће бити сажете у писаној форми и предати председници владе Ани Брнабић као званична препорука. Предлози иду у правцу још оштријих мера - рекао је Ружић, за емисију Прав угао, на ТВ Војводина.

Према његовим речима, ситуација је алармантна и "апсорциона могућност" болница се смањује, не због мањка капацитета, већ зато што је, "како је он разумео", око десет одсто здравствених радника заражено.

Он је рекао да ће "свакако ова препорука здравственог дела Кризног штаба бити преточена и у одлуку владе Србије у, препостављам, виду оштријих мера имајући у виду бројке које добијамо".

Говорећи о примени мера у школама, он је нагласио да прелазак на онлајн наставу не предтавља затварање школа, напомињући да васпитно образовни процес неће стати.

- Ми смо на основу препорука здравстевног дела Кризног штаба донели овакву Уредбу због генаралног епидемиолошког стања у друштву. Ако би се гледала ситуација у образовном систему она не да није алармантна него није ни проблематична, па није ни указивала на потребу да се нешто тако уради - рекао је Ружић.

Коментришући захтеве неких синдиката да се онлајн настава уведе и за ниже разреде основнеш коле, он је рекао да се томе противи.

- Кад је реч о настави од првог до четвртог разреда, то је процена пре свега образовне струке уважавајући епидемилошку ситуацију, знамо да је тамо најмања трансмисија вируса. Елементарна писменост, радне навике, стичу се у најмлађим старосним добима - рекао је Ружић.

Коментаришући случај из околине Кладова, где је директорка основне школе казнила учитељицу јер су се деца руковала у дворишту, он је рекао да је инспекција била тамо и да ће сутра бити познат извештај, али "ако је само то био проблем онда га и нема" и та одлука неће постојати.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)