ОСТВАРЕЊЕ ИДЕАЛА ИЛИ ИСТОРИЈСКА ГРЕШКА: Контроверзе око стварања југословенске државе

Др Љубодраг Димић

01. 12. 2020. у 11:14

ОСТВАРЕЊЕ ИДЕАЛА ИЛИ ИСТОРИЈСКА ГРЕШКА: Контроверзе око стварања југословенске државе

Краљ Александар

О ЧИНУ југословенског уједињења постоје бројне контроверзе. Многи сматрају да је уједињење било "историјска грешка" српске политичке елите, "погрешна процена" Николе Пашића, "историјска заблуда" Александра Карађорђевића, догађај који није био историјски припремљен и промишљен.

За друге је пак уједињење било "миленијумски преврат" унутар кога су просторно прекорачене границе различитих цивилизација, резултат борбе српског националног покрета да се сви Срби нађу у једној држави, која је трајала дуже од једног века, остварење историјског идеала о коме је сањало и за чију се реализацију спремало више нараштаја.

Број спорних питања о југословенском уједињењу, подједнако као и о историји југословенске државе, увећаван је на завршетку процеса њеног трајања (1941, 1991) и са наступањем разорних последица.

О уједињењу се писало као о подвали учињеној српском народу, наметнутом решењу, последици која је проистекла из апсолутизоване воље Александра Карађорђевића, метафизичкој случајности, резултату погрешне политике и усмеравања српских државних и националних приоритета према северозападу (уместо ка југу), излажењу у сусрет другим југословенским народима.

Политички, ређе стручни опоненти, југословенско уједињење су вредновали као "једино решење", "нужност", "најбоље решење", "историјско решење". Наведене спорове могу разрешити само нова, темељна истраживања и критичко промишљање прошлости на основу проверених и поузданих чињеница.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)