СВАКА КАП КРВИ СПАШАВА ЖИВОТЕ: Једно одељење кардиохирургије Клиничког центра Ниш обучава лекаре за нове изазове

Д. АЛИХОЏИЋ

30. 11. 2020. у 13:23

СВАКА КАП КРВИ СПАШАВА ЖИВОТЕ: Једно одељење кардиохирургије Клиничког центра Ниш обучава лекаре за нове изазове

Фото приватна архива

ОДЕЉЕЊЕ за клиничку хемостазу и екстракорпоралну циркулацију Клиничког центра у Нишу користи сваку кап крви како би пацијентима спасли живот!

Већ годину дана примењује се, за ширу јавност захтевна, а у многим светским клиникама, рутинска процедура у којој се током операције узима, прерађује и болеснику враћа његова крв.

- Током операције посебним цевчицама и цревима усисава се крв из оперативног поља, обрађује се у специјалном апарату и враћа се одмах болеснику, при чему се не само спречава искрварење већ се пацијенту враћа његова крв, што му омогућава бржи и лакши опоравак - објашњава начелник овог Одељења др Милан Лазаревић.

НАЈБОЉА ЛАБОРАТОРИЈА

ДИРЕКТОР Клинике проф. др Драган Милић каже да је поносан на др Лазаревића и његову екипу младих људи "који су већ сада оформили најбољу лабораторију за клиничку хемостазу у Србији".

- Ускоро ће се на нашој клиници отворити још две лабораторије: једна за PCR тестирање и друга за серологију и ХЛА типизацију, што ће драматично унапредити могућности рада и испитивања код готово свих болесника, од кардиоваскуларних до оних онколошких.

Та крв би се, истиче наш саговорник, "бацила". Током прошле године, како каже, на више од 800 урађених операција, на овај начин "спасено" је и враћено укупно 529 литара крви.

- Код 332 болесника из њихове крви направљен је фибрински лепак који се наноси на она ткива која имају тенденцију да крваре, стварајући гел који спречава микрокрварења. Управо све ове методе знатно су допринеле томе да се наша стопа смртности све време креће између један и два одсто. У овој години од 13 оперисаних хитних болесника који су имали пуцање анеуризме трбушне аорте, свих 13 је преживело и отишло је својим кућама - истиче др Лазаревић, који је претходних 10 година усавршавао ове методе да би са својим сарадницима почео да их рутински примењује.

Направио је тим техничара и лабораната који обављају већи део посла. Др Лазаревић каже да је посебно поносан на ту чињеницу и додаје да их колеге са других клиника засад "стидљиво позивају да притекну у помоћ".

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)