ВОЈНА БОЛНИЦА НИШ: Од понедељка у ковид систему

Танјуг

29. 11. 2020. у 17:29

ВОЈНА БОЛНИЦА НИШ: Од понедељка у ковид систему

Фото: И. Маринковић

ОД СУТРА у ковид систему са 100 нових постеља биће и Војна болица у Нишу како би се смањнио притисак на Клинички центар Ниш, изјавио је за анестезиолог проф. др Радмило Јанковић.

Он је за ТВ Зону плус истакао да је све више и ковид пацијената са тешком клиничком сликом, због чега све болнице у околним градовима постају или су постале ковид болнице. Јанковић је додао да су здравство и ковид систем у Нишу за сада под контролом, али да би мере државе требало да буду строже.

Јанковић је оценио да није довољно само апеловати јер, како је рекао, више не можете некоме оставити лични избор поштовања мера.

Он је рекао да се у односу на претходне дане епидемиолошка ситуација погоршава, додајући да је ковид систем здравственог система на југоистоку земље пред великим изазовом.

Јанковић додаје да се транспортују и долазе ковид пацијенти на југ Србије и да су болнице у Нишкој Бањи и Сокобањи већ попуниле капацитете, а да се најтежи хоспитализују на клиникама у Нишу.

Јанковић је истакао да су сада бројке толико велике да од укупног броја заражених можемо да очекујемо до 20 процената пацијената који ће захтевати хоспитализацију, пет до 10 процената оних који ће завршити у јединицама интензивне неге и да ће морталитет ускоро бити и већи.

У односу на млађу популацију старијих људи сада има више у јединицама интензивне неге, а најдоминатнији су пацијенти старијег и средњег животног доба од 45 до 60 година.

Јанковић је рекао да то, између осталог, значи да нас чека тежак период и да “нећемо моћи да издржимо” без неких озбиљнијих и рестриктивнијих мера.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)