КОЈИ СУ СИМПТОМИ КОРОНЕ КОД ДЕЦЕ? Доктор Вукомановић објашњава како да препознате ковид инфекцију код малишана

Новости онлајн

29. 11. 2020. у 12:46

КОЈИ СУ СИМПТОМИ КОРОНЕ КОД ДЕЦЕ? Доктор Вукомановић објашњава како да препознате ковид инфекцију код малишана

Фото: Принтсцреен/РТС

ПРОФЕСОР Владислав Вукомановић, кардиолог педијатар Института за здравствену заштиту мајке и детета каже да у тој болници нема заражене деце са тежом клиничком сликом.

Вукомановић подсећа да Институт за мајку и дете није класична ковид болница, али да има ковид тријажно одељење и ковид интензивну негу.

- Тренутно је око шест болесника код којих је потврђена ковид инфекција. У Интензивној нези немамо болесника, што значи да најтежих случајева, на срећу, имамо веома мало и то је тренд од марта до сада - објашњава доктор Вукомановић.

Истиче да је број болесника у тријажном одељењу све већи.

- До сада је примљено око 300 болесника, а само у последња два месеца 100 болесника - наводи доктор Вукомановић.

Каже да је велики број асимптоматске деце која углавном представљају опасност преношења вируса ка старијима.

- Симптомалогија је обично веома тривијална. Или се ради о запушеном носу или цурењу из носа, повишеној телесној температури, сувом кашљу, а у односу на старије са ковид инфекцијом, чешћи су болови у стомаку, пролив и повраћање -објашњава доктор Вукомановић.

Истиче да је важна породица јер у породици могу да се стекну навике и да се деца упозоре шта је неопходно да раде - да се науче да перу руке, носе маске и избегавају блиске контакте.

- Нама је епидемиолошка анамнеза веома важна. Уколико се код детета појави нека симптоматологија која може да укаже на ковид-19, веома детаљно се распитамо о томе да ли постоје чланови породице који су испољили клиничку слику или се лече од инфекције и на тај начин их и третирамо и евентуално узоркујемо брзим антигенским тестовима - каже доктор Вукомановић.

Објашњава да је правило да се пи-си-ар тестови не понављају уколико су брзи антигенски тестови позитивни.

Број оболелих здравствених радника расте

Доктор Вукомановић сматра да је прелазак на онлајн наставу средњошколаца и старијих основаца добра мера.

- У периоду када деца нису одлазила у обданиште и школу број хитних пријема је био значајно смањен. Било је мање и других инфекција тако да мислим да је то добра мера и да ће успети да се заравни стрми део заражавања - сматра доктор Вукомановић.

Истиче да број оболелих здравствених радника расте.

- Од почетка пандемије је у Институту оболело више од 100 запослених. Сада постоји тај тренд акцелерације. Углавном су то здравствени радници који су инфекцију донели од куће. Број оних који су инфицирани хоризонталном трансмисијом у самој болници је минималан - наводи доктор Вукомановић и каже да не би мењао праксу кад је реч о вакцинацији деце.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)