ПОСВЕТИМО СЕ БЛИЖЊИМА: Епископ рашко-призренски Теодосије упутио поруку верницима поводом Божићног поста

Д. З.

29. 11. 2020. у 00:51

ПОСВЕТИМО СЕ БЛИЖЊИМА: Епископ рашко-призренски Теодосије упутио поруку верницима поводом Божићног поста

Foto: Tanjug

НАПОМИЊУЋИ да ове године у Божићни пост улазимо у нимало лаким околностима, јер је обележеним пандемијом корона-вируса, епископ рашко призренски Теодосије истакао је у писму верницима поводом Божићног поста да је , како код нас тако и свуда у свету, здравствена ситуација сваким даном све тежа.

Владика Теодосије казао је да због тога “дубоко састрадавамо са свим оболелим, који овај благословени период поста дочекују у болницама или изоловани у својим домовима“ као и да се посебно молитвено сећамо наших храбрих лекара и медицинског особља, који даноноћно брину о нашем здрављу, и тиме неретко жртвују и своје сопствене животе, здравље, снагу и породичне обавезе да би извршили своју људску дужност и нашли се на помоћи свима који пате и страдају.

-Време поста увек је било време појачаног труда у нашем христочежњивом животу. Света Црква је увела праксу редовних постова, да би нас што боље припремила за сусрет са великим празницима. Али, често Црква благосиља и постове у време разних невоља и страдања, као израз нашег личног и свенародног покајања и дубљег посвећивања наше душе и тела Христу Господу, једином истинском спаситељу и исцелитељу. Бројни су примери у историји наше Цркве, али и у Старом Завету, када је покајање, изражено постом, доприносило престанку или ублажавању страдања, оздрављењу и помоћи Божијој-наводи се у писму верницима поводом Божићњег поста епископа Теодосија и додаје да поред свакодневног молитвеног живота и уздржања од поједине врсте хране, по правилима наше Цркве, не смемо да заборавимо да је пост пре свега време дубље посвећености нашим ближњима, посебно онима који су у невољи.

-Наћи се при руци онима који пате и страдају, у оквирима наших могућности, благословен је принос Господу. То нас стално учи да састрадавамо једни другима и да љубав према Богу потврђујемо сваког дана љубављу према ближњима. Посебно бисмо, у овом контексту, поменули одговорност једних за друге-наводи се даље у поменутом писму епископа рашко призренског који позива вернике Српске правсолавне цркве да заједнички, свако са својим могућностима, умножимо своје трудове у молитви и посту, у бризи за ближње, старе и болесне, у одговорности да никога не угрозимо својом дрскошћу и слободом, као и спремношћу да се уздржимо од свега што другоме може нанети бол, патњу и страдање.

Никада, подвукао је даље владика Теодосије, не треба да заборавимо да Бог од нас не тражи славу и част, као што то чине моћници овога света, већ првенствено тражи срце чисто, скрушено и отворено.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)