ПРИШТИНА ОТИМА СРПСКУ ИМОВИНУ УЗ ЛАЖНЕ УГОВОРЕ: Узурпација поседа на Космету

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

29. 11. 2020. у 10:00

ПРИШТИНА ОТИМА СРПСКУ ИМОВИНУ УЗ ЛАЖНЕ УГОВОРЕ: Узурпација поседа на Космету

Фото З. Јовановић

ПОСЛЕ 13 година правне борбе, Надежда Јовановић из Приштине тек у октобру ове године успела је да издејствује рушење пет нелегалних кућа, које је један Албанац, узурпатор, саградио на њеном земљишту, у насељу Софалија.

Поступак је водила од 2007. и имала одлуке у своју корист свих инстанци, од Косовске агенције за имовину до Уставног суда, али узалуд.

Приштинске институције су образлагале да није било новца за рушење, као и да нису могли да нађу фирму која би то обавила. Надежди је нуђена медијација, односно да се са узурпатором нагоди, што у пракси значи да прода земљиште по најнижој цени коју он понуди.

На крају се, ипак, њена упорност исплатила, а ово је једини случај до сада да је ослобођено српско земљиште на КиМ уклањањем објекта узурпатора, каже, за "Новости", Игор Поповић, помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију.

Пред органима у Приштини и широм КиМ поднето је за две деценије око 70.000 захтева за враћање узурпиране имовине и 18.396 тужбених захтева за адекватну накнаду уништених и оштећених покретности и непокретности. Узурпације се и даље дешавају, а одлуке косовских органа у корист оних који туже, а то су махом Срби и неалбанци, остају мртво слово на папиру.

ЗЛОЧИН Велики број српских кућа уништен у погрому  2004., Фото Ж. Кнежевић

Како објашњава Поповић, први захтеви, као одговор на масовну узурпацију српске и неалбанске имовине јужно од Ибра, почели су да стижу Дирекцији за стамбено-имовинске послове (ДСИ), коју је Унмик формирао 2000. године. До 2006. укупно је предато 29.155 захтева за повратак кућа и станова.

- У време формирања ДСИ очекивано је да највећи број захтева поднесу Албанци за повраћај имовине која је изгубљена због наводне дискриминације у време Милошевићевог режима (А категорија), или они који нису могли да легализују неформалне уговоре о купопродаји српске имовине због законских ограничења међунационалног промета некретнина на КиМ (Б категорија). Највећи број, 27.182 захтева, поднели су Срби и нелабанаци за имовину која им је отета после јуна 1999. (Ц категорија). Албанских захтева А категорије било је само 1.212, а Б 766 - каже Поповић.

ДОКАЗ Мушутиште сведочи о односу Приштине према Србима, Фото В. Н.

 

У 10.495 случајева стамбену имовину није било могуће вратити, јер је потпуно уништена, што је ДСИ само констатовао, мада су на највећем броју парцела Албанци саградили нове куће. У 3.498 случајева узурпатори су исељени, али власници због безбедносних разлога нису могли да се врате, већ су дали некретнину на управу ДСИ. Само 1.691, тј. 11 одсто, решених захтева резултирало је враћањем поседа.

Ипак, у великом броју случајева у Приштини, Пећи или Призрену, где Србима није безбедно да бораве, узурпатори су се поново уселили, после чега је ДСИ могао да одради само још једно исељавање и да власника упути на суд и полицију.

СИСТЕМАТСКИ ПРИТИСАК

НА територији КиМ наставља се систематско руинирање и уништавање напуштених кућа расељених, каже Поповић:

- На мети албанских екстремиста су нарочито куће које су у рубним деловима преосталих српских средина, у циљу планског вршења притиска на исељавање. Имамо и паљење и пљачкање кућа српских повратника у селима Дрсник, општина Клина, Брестовик, општина Пећ, и Новаке, општина Призрен.

БРИГА Игор Поповић, помоћник директора Канцеларије за КиМ, Фото О. Радошевић

Унмик је 2006. формирао Косовску агенцију за имовину (КАИ), која је била надлежна да, поред кућа и станова, решава и питање узурпираног земљишта и пословног простора. Њој је предато до децембра 2007. укупно 42.116 захтева Срба и неалбанаца за повраћај махом пољопривредног и грађевинског земљишта. КАИ је 3. децембра те године престала са пријемом захтева.

Одлуке КАИ и ДСИ биле су само формалне, није било адекватних механизама да се примене у пракси и власницима стварно врати имовина. Такође, како примећује Поповић, не постоји процедура којом би се спречиле нове узурпације и ефикасно се уклонили илегално саграђени објекти.

- Под управом КАИ налазило се 13.009 непокретности, за које су решени захтеви власника, интерно расељених лица, али та управа није била озбиљна, а имовина је често оштећивана и руинирана.Тако је 29. октобра 2014. срушено шест српских кућа породице Стефић у центру Ђаковице. Срушила их је општинска управа са образложењем да су склоне паду. У центру Приштине, 22. јуна 2012, кућа породице Ђокић уништена је експлозивом. Ове непокретности су биле поверене на управљање Косовској агенцији за имовину која није ништа предузела да их заштити, нити је обавестила власнике - додаје Поповић.

МУКА Наши сународници на рушевинама вековних огњишта, Фото И. Маринковић

У јуну 2006. Приштина формира и трећу агенцију, Косовску агенцију за упоређивање и верификацију имовине (КАУВИ), која је преузела надлежности КАИ и добила додатне - да одлучује о тачности катастарских уписа када постоји разлика између катастарских евиденција Приштине и Србије, и да доноси одлуке о валидности уписа у катастар, чиме се утврђује власник непокретности. Ово, истиче наш саговорник, представља кршење Споразума Београда и Приштине о катастру, из септембра 2011, којим је прописано да ће се утврђивањем празнина у оригиналној катастарској документацији из периода 1999. године бавити Техничка агенција, коју ће одабрати ЕУ након консултација са Београдом и Приштином.

- Постоји оправдана бојазан да ће КАУВИ доносити одлуке у корист Албанаца, узурпатора српског земљишта, који ће фалсификованом документацијом тврдити да су прави власници.

Пуномоћја "дају" и реминулили

РОЧИШТА пред судовима у вези са узурпираном српском имовином заказују се три године од дана подношења тужбе, многа се отказују због недостатка превода, који је иначе веома лош и када га има, и поступци дуго трају. Други важан проблем јесте да је узурпирана имовина пренета на основу фалсификоване документације на тужена лица, која су је више пута препродавала, па су на њој зидане куће и зграде.

- Правим власницима имовине отежано је да остваре права јер су у питању грађевине високе вредности и углавном припадају лицима из бивше ОВК - истиче адвокат Јована Филиповић, која у својој канцеларији има више од 80 оваквих предмета.

Има случајева чак и да наводна пуномоћја дају преминула лица. Због страха од освете узурпатора, на стотине хиљада власника кућа и имања на Космету, поготову у сеоским срединама, не усуђују се ни да покрену судске поступке, а неретки и премину не дочекавши судски исход.

- Имала сам случај човека из Приштине који је тужбу поднео још 2010, а суд је са радом на том предмету отпочео тек 2019. У питању је очигедно фалсификат, јер је пуномоћје дало лице које је преминуло још 1970. Суду су достављени сви подаци о смрти. Међутим, исто лице је наводно 2001. године пред судом у Бујановцу дало пуномоћје за продају имовине. Иако је суду достављена потврда да оваково пуномоћје никада није оверено пред овим судом, судија је инсистирао да се иста потврда прибави службеним путем. У току поступка тужилац је преминуо и поступак је прекинут - појашњава Филиповић.

Д. З.

Постоје на хиљаде регистрованих случајева да су се Албанци путем фалсификоване документације (лажни купопродајни уговори и лажна пуномоћја за продају земљишта) уписивали у косовском катастру, о чему говоре извештаји ОЕБС, Еулекса и Унмика и стотине судских спорова пред судовима привремених институција у Приштини. Ово се махом дешавало у општинама Клина, Ораховац, Пећ и Исток, у којима је иначе остала оригинална катастарска документација која није пренета 1999. у Крушевац. КАУВИ није устројила механизам за обавештавање расељених о поступцима који се воде поводом њихове имовине, а посебно оних који се налазе на територији Србије ван КиМ, па постоји опасност да се о власништву над земљом одлучује у поступцима о којима они нису ни обавештени - каже Поповић.

Фото Ж. Кнежевић

Према подацима Канцеларије за КиМ, узурпирано је 319.256 хектара земљишта у државној својини (29 одсто укупног земљишта на КиМ) и 157.666 хектара друштвеног земљишта (14 одсто). Према подацима УНХЦР, 2000. године су интерно расељена лица пријавила 27.418 уништених и оштећених кућа, од чега 21.122 потпуно уништене, као и 5.993 уништена и оштећена стана, од чега 935 потпуно уништених. Укупно 33.411 стамбених јединица. Током марта 2004. уништено је 930 стамбених објеката.

- Судови привремених институција у Приштини или нису поступали по тужбама или доносе пресуде којима на типски начин одбијају тужбене захтеве, пошто Унмик и Кфор имају имунитет те не могу бити одговорни, а тужене привремене институције самоуправе Приштине и локалне самоуправе нису биле формиране пре октобра 2000. године, па не могу бити ни одговорни за имовину уништену током 1999. У неким случајевима доносе и решења којима се тужбе одбацују као недозвољене. Одлуке се махом доносе без позивања тужиоца, образложења су једнообразна и штура, не наводи се ни како је суд и на основу чега утврдио да је имовина уништена пре октобра 2000, а не нпр. 2003. године - каже Поповић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)