КАКО ПОСТИТИ У ДОБА КОРОНЕ? Свештеник одговара на питање које занима вернике!

Танјуг

28. 11. 2020. у 20:15

КАКО ПОСТИТИ У ДОБА КОРОНЕ? Свештеник одговара на питање које занима вернике!

Фото: Депоситпхотос/Илустрација

БОЖИЋНИ пост, који по значају и трајању долази после Васкршњег, почео је данас, традиционално, 28. новембра, иако је за вернике, који редовно посте средом и петком, овог пута пост практично почео јуче.

Божићни пост почео је за Српску православну цркву, Руску православну цркву, Јерусалимску патријаршију и Свету Гору.

Пост, који траје 40 дана, уведен је по узору на Христа који је 40 дана провео у пустињи у посту и молитви, и у Старом завету дао заповест Јеврејима да посте јер ће и "његови ученици постити".

Пост подразумева прелазак на другачији режим исхране, а ове године одржава се у време пандемије корона вируса, и то у тренутку када је ковид 19 у свом најјачем налету, а организму неопходна храна која ће му обезбедити јак имунитет.

Старешина Цркве Стевог Ђорђа на Бежанији Владимир Левићанин каже да је правило поста исто као и до сада, те додаје да пост има благотворна дејства на организам и здравље људи.

Божићни пост није строг, каже свештеник и додаје да је индивидуално како ће и на којин начин верници да посте.

- Постоје мере строжег и блажег поста за оне људе који су немоћни, болесни, који имају тегобе, па пост са храном може да се ублажи - појашњава Левићанин.

Нутриционисти поручују да би храна током поста требало да буде разноврсна, јер се тако чува имунитет.

Нутриционисткиња Тања Бакрач пре неколико дана рекла је за РТС да пост подразумева изостављање намирница животињског порекла и треба да буде разноврстан, односно да је важно да се води рачуна да се уноси довољно нутријенета, беланчевина, масти и угљених-хидрата.

- Пост не треба да буде једноличан да не бисмо смањили имунитет и да не би дошло до проблема са здрављем. Посебно је важно не избегавати доручак. Током поста треба узимати намирнице које су свеже и садрже витамине, минерале и влакна - указала је Бакрач.

Она је додала да током поста може доћи до мањка витамина Д, у организму, јер се не конзумирају млечни производи, па је потребно јести рибу или узимати суплементе тог витамина.

Уз витамин Д, важни су и витамин Б12 и витамин Ц.

Левићан указује и да је пандемија "велика невоља и искушење", али, охрабрује да, и према Јеванђељу, "све има почетак и крај", па ће и пандемја проћи.

Док траје борба са епидемијом, док су људи угрожени, а лекари посрћу под теретом борбе, на ивици снага, Левићанин истиче да сви треба да буду крајње солидарни у придржавању епидемиолошких мера.

Пост ће нам помоћи да будемо ближе Богу, али да будемо више на услузи једни другима и да више мислимо једни на друге, закључио је свештеник.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)