НЕДЕЉА ПРОЂЕ... МИЊА СУБОТА: Деца су украс света

Иван Ловрић

29. 11. 2020. у 10:10

НЕДЕЉА ПРОЂЕ...  МИЊА СУБОТА: Деца су украс света

Фото П. Милошевић

МНОГЕ недеље прођоше, али каријера Миње Суботе непролазна је. Више од пола века са истим жаром бави се музичком уметношћу коју дарује деци.

о За почетак га питамо за здравље у доба овог корона--зла.

- Добро је, држим се свих медицинских препорука: маске, дистанца и што мање контаката. Тешко је, али мора се.

о У овом кошмару готово непримећено је прошао Светски дан детета.

- Тако је, нажалост, али обавезни смо да још више дамо деци, јер су она угрожена као и остале популације.

о Све је мање радости. Није било ни манифестације "Радост Европе".

- Упркос свему, морамо више чинити да се деца радују. Дечји културни центар Београда, чији сам и ја део, кроз све ове месеце организовао је онлајн конкурс на који су деца слала цртеже, фотографије, песме. Јављала су се не само наша, већ и деца из целе Европе и света.

о Некада смо се радовали и вашој чувеној ТВ емисији "Музички тобоган".

- Нема је, али мислим да су такве емисије потребније него икада. И када прође овај вирус, морамо да будемо програмски и креативно што активнији према деци.

о Када се све сабере, ваша песма поручује "Деца су украс света".

- Ти чувени стихови Љубе Ршумовића, које сам ја укомпоновао, химна су наше деце. Нас двојица смо због тога срећни, а драго ми је што су срећна и деца.

о Деци сте припремили и један леп поклон.

- И поред свих ових проблема Дечји културни центар и ја потрудили смо се да им поклонимо нове песме на це-деу. На њему су четири песме посвећене Србији, њиховој отаџбини. То су песме "Поздрав из Србије", "Слобода", "Србијо, љубави моја" и "Домовина се брани лепотом".

о Шта још поручујете деци?

- Да буду дисциплинована у овој ситуацији, а мислим да јесу, и више него одрасли. Чувајући своје здравље, чувају здравље родитеља, бака и дека.

о А старијој генерацији?

- Будите несаломиви, какви сте одувек били. А за моје вршњаке бих још додао: не дај се, генерацијо.

о Да ли припремате још нешто ново?

- Као и сви, чекам да ово време што пре прође, и да будемо слободни. Све ме ово много спутава, јер не могу да будем активнији у граду, на гостовањима, ТВ програмима. Али ради се. Република Српска у децембру организује велику манифестацију "Телетон", која се бави прикупљањем средстава за прерано рођену децу и мајчино млеко. Ми из Београда покушавамо да им помогнемо.

о Шта вам је још обележило протеклу недељу?

- Управо то што је изашао поменути це-де. Не продаје се, већ ћемо га поклањати предшколским и школским установама, Канцеларији за дијаспору и свима до којих треба да дође.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)