ПРЕДСЕДНИК ОТКРИО: Држава проналази начин да Анику Манић пошаље на лечење у Будимпешту

Танјуг

28. 11. 2020. у 12:39

ПРЕДСЕДНИК ОТКРИО: Држава проналази начин да Анику Манић пошаље на лечење у Будимпешту

Фото: Танјуг/Димитрије Николић

ПРЕДСЕДНИК Александар Вучић истакао је да држава покушава да помогне сваком оболелом детету колико може, те да настоји да помогне и малој Аники Манић, како би отишла на лечење у Будимпешту.

- Министар иностраних послова Никола Селаковић разговарао је са својим мађарским колегом Петером Сијартом, и верујем да ћемо решити питање Аникиног одласка у болницу у Мађарску, да ће нам помоћи. Ми ћемо обезбедити превоз, државним авином, да малу Анику пре 15.децембра пребацимо у Будимпешту - казао је Вучић.

Он је рекао да моралне придике по питању лечења деце држе они који су шест пута мање помагали у лечењу деце оболеле од ретких болести.

Вучић је, на констатацију да је лечење деце СМС порукама један од аргумената опозиције против њега, иако је то пракса и у свету, поготову када су у питању терапије нерегистрованим лековима, подвукао да се готово у свим западним земљама такви болесници лече СМС порукама.

- Поносан сам на чињеницу што смо у последњим годинама предузели много тога, посебнмо за децу оболеле од спиналне мишићне атрофије. Од јуна 2018, када сам примио мајке оболеле деце увели смо лек "Спинраза". Реч је о скупим терапијама. У првој години државу болесник кошта 540.000 евра, а у свакој години до краја живота по 270.000 евра. Данас лечимо 37 деце на такав начин државним новцем и тим лековима. Ти који критикују нису давали никакве лекове - истакао је.

Указао је да постоје и друге болести и компликованије изражене болести.

- Гледамо да се бавимо сваким дететом помогнемо колико је то могуће. Видели сте да једна Данска не може са лакоћом да помогне, јер лек није регистрован. Гледамо и како да помогнемо девојчици Аники Манић - указао је.

Казао је да ту врсту лицемерја који исказују они који су шест пута мање помахали у лечењу деце не разуме, као ни моралне придике данашњим властима које гледају да се изборе за свако дете.

- У многим западним земљама неће да погледају болеснике ако не платите, кревет за корону наплаћују по 20.000 евра на дан. Код нас је све бесплатно, а такав здравствени систем држава мора да издржи - закључио је он.

Фото: Приватна архива

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (27)