ОВО СУ 4 КЉУЧНА РАЗЛОГА: Ево зашто је сада најгори моменат да се заразите короном

Novosti online

27. 11. 2020. у 20:41

ОВО СУ 4 КЉУЧНА РАЗЛОГА: Ево зашто је сада најгори моменат да се заразите короном

Фото Ж. Кнежевић

МЕРЕ, Кризни штаб, бројке, маске, гужве испред ковид амбуланти... Корона вирус, који већ пуних девет месеци хара Србијом, свима нам је већ преко главе.

Људи су психички и физички исцрпљени од информација, често неповерљиви и склони теоријама завере. Али, сада никако није тренутак да посустанемо! Колико год да нам је тешко у овом тренутку постоји најмање четири разлога зашто је изузетно битно да се баш сада не заразимо!

1) КАКО ЋЕТЕ СЕ ЛЕЧИТИ?

Ако мере не поштујете, врло лако ћете се заразити, будући да је, како је недавно навео епидемиолог Предраг Кон вирус "ушао у породице". Када се то деси, постоји оправдана зебња да нећете успети да се лечите у болници.

Већ прошле недеље болнички капацитети су у главном граду попуњени. Још са главним ударом овог трећег таласа, сви чланови Кризног штаба су донели долуку - збрињаваће се само најтежи случајеви!

Дакле, ако имате и блажу упалу плућа, постоји велика вероватноћа да ћете бити отпуштени на кућно лечење како би се кревети ослободили за најтеже болеснике. Како бисмо најсликовитије описали колико је ситуација озбиљна ставићемо као поређење један ВМА има 1.200 кревета укупно, а сваког дана - сваког! - већ извесно време имамо 6.000-7.000 новозаражених. Пет пуних ВМА. Сваког дана!

Фото Јутјуб

 

2) КО ЋЕ ВАС УОПШТЕ ЛЕЧИТИ?

Чак и ако уђете у болницу, то јесте срећа, али у - несрећи! Прво, то значи да да имате тежу клиничку слику, а лекари и медицинско особље су никад исцрпљенији него у овом тренутку, кад се већ данима боре са хиљадама пацијената.

На данашњи да око 2.400 здравствених радника заражено је корона вирусом, а њих 60 је на болничком лечењу!

Истовремено, од краја октобра бројке хоспитализованих дивљају и руше све рекорде, па са преко 7.000 новозаражених дневно, у сваком тренутку имамо имамо и више од 7.200 хоспитализованих.

Чињенице су јасне - лекари су на ивици снага. Без одмора, са ужасним сменама у црвеним ковид зонама они немају енергије да се на исти начин посвете пацијентима као на почетку епидемије.

Фото Н. Скендерија

Није исто када 100 одморних лекара, сестара и техничара брину о 100 људи и кад истих тих 100, али сада исцрпљених и на измаку снага, брину о 1.100 или 2.100, и тако већ ево цео новембар.

Само један занимљив податак дао је данас директор КБЦ "Звездара" Петар Сворцан - 7 тона кисеоника се потроши на дневном нивоу у његовој болници, што је количина довољна за пола године у нормалним околностима. Неко тај кисеоник треба и да прикључи, а ускоро неће имати ко.

3) КАКО ЋЕТЕ СЕ ОПОРАВИТИ?

Ако већ и доспете у болницу и залечите се колико-толико, вероватно ћете одмах морати да уступите лежај некоме ко је у много тежем стању. Јер док сте ви били у болници сваког дана се заразило нових 5.000, 6.000, 7.000, можда и 8.000 људи. Сваког дана. И међу њима ко зна колико је њих са најтежом клиничком сликом који морају у болницу да би преживели. Мораћете да будете отпуштени из болнице, а да сте још далеко од потпуног опоравка од короне, која може да остави језиве дуготрајне последице на ваш организам.

То је данас потврдио и инфектолог Мијомир Пелемиш који је говорећи о попуњености капацитета казао и да је једна битна одлука донета - сви који немају потребу за кисеоником биће пребачени у Ниш или Крагујевац, а на његово место одмах долази тежи болесник.

Фото АП

Ако сте преживели корона вирус са упалом плућа, опоравак траје 6 недеља. Најбоље би било да лекари у болничким условима до краја испрате ваш опоравак. Ипак, то неће бити могуће, јер вратимо се на почетак - у болницама су само тежи болесници.

4) НЕ ПРИМАЈТЕ ГОЛ У НАДОКНАДИ ВРЕМЕНА

Све је више компанија ближе једином извесном спасу од корона вируса - вакцини. Према најавама стручњака дозе су сасвим извесне и за Србију. И колико год да се поједини опирали вакцина је највећа тековина човечанства и она нас може довести ако не до краја, а оно бар до почетка краја.

Баш је несрећа разболети се тешко у овом тренутку, а да је никад мање места у болници, никад исцрпљенији лекари, а никад ближа вакцина.

Фото АП

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)