САСТАНАК СА ДИРЕКТОРИМА КОВИД БОЛНИЦА: Од данас ново правило - Прво у ковид амбуланте на тест, па тек онда на тријажу

Novosti online

27. 11. 2020. у 11:10

САСТАНАК СА ДИРЕКТОРИМА КОВИД БОЛНИЦА: Од данас ново правило - Прво у ковид амбуланте на тест, па тек онда на тријажу

Фото: Принтскрин Танјуг

МЕСТА у здравственим установама у Београду скоро су потпуно попуњена, због чега ће пацијенти заражени корона вирусом који би могли да иду за неколико дана кући, део терапије примати по Србији, где ће бити премештени у привременим болницама у Нишу и Крагујевцу.

Од данас ново правило на снази, нема самосталног одласка у Клинички, Инфективну, за све важи следеће: прво у ковид амбуланте на тест и анализе па тек онда са упутом на тријажу.

Састанак министра др Златибора Лончара са директорима ковид болница завршен је јутрос нешто пре 11 часова.

Први се обратио др Мијомир Пелемиш рекавши да је разматрана ситуација у читавој земљи, те да је она озбиљна али да је под контролом. 

Он је рекао да места у Београду готово да нема па ће се вршити следећа прерасподела! Они који су готово излечени биће упућивани ван Београда у привремене болнице у којима има места да би се ослободили кревети за тешке болеснике којима је потребан кисеоник.

Први човек Инфективне клинике др Горан Стевановић рекао је да је данас донета нова одлука и да је исто тако од данас ново правило на снази. Да би се смањила навала на Клинички центар, Инфективну клинику и сличне тријажне центре, од данас важи следеће: 

- Сви са симптомима прво морају да се јаве у најближу ковид амбуланту на тест и анализе па се тек онда и искључиво са добијеним упутом шаљу у одређени тријажни центар - рекао је др Стевановић.

КБЦ ЗВЕЗДАРА: 404 ПАЦИЈЕНТА У БОЛНИЦИ

У КБЦ Звездара се налазе 404 пацијента, 22 најтежа пацијента су интубирана.

- Капацитети су доведени до максимума. Имали смо 38 пријема јуче, а 37 смо отпустили. Доминира тешка клиничка слика, што се види и колика је потрошња кисеоника на дневном нивоу. Скоро па 7 тона што је довољно за пола године у не-ковид режиму - рекао је др Петар Сворцан који се налази на челу КБЦ Звездара.

Др Пелемиш је истакао да ће сви пацијенти бити збринути, без обзира на то да ли се ради о лаком или тешком болеснику.

- Не делимо људе на младе и старе, сви су нам подједнако важни. Али, јавите се чим осетите неке тегобе. Немојте чекати - поручио је др Пелемиш.

Подсетимо, за Србију су ово најтежи дана када је корона вирус у питању. У овом, трећем таласу, оборили смо све рекорде и по броју заражених, и преминулих.

Према последњим подацима, само за дан је у Србији преминула 51 особа од последица корона вируса.

Како је изјавио директор СЗО за Србију Маријан Ивануша, наша земља се налази у светском врху по броју заражених ковидом 19 у односу на број становника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)