ДА ЛИ СУ ПЛУЋА ПУШАЧА ПОДЛОЖНИЈА КОРОНИ? Др Ана отклања све недоумице о вирусу - са овим симптомима не можете погрешити (ВИДЕО)

Новости онлајн

27. 11. 2020. у 10:14

ДР Ана Стојановић, начелница одељења пуломогије КБЦ Бежанијска коса, открила је како се препознаје корона упала плућа, шта је то сатурација, али и практични савет попут оног шта да помиришетеw и откријете имате ли један од главних ковид симптома - губитак чула мириса!

ДА ЛИ СУ ПЛУЋА ПУШАЧА ПОДЛОЖНИЈА КОРОНИ? Др Ана отклања све недоумице о вирусу - са овим симптомима не можете погрешити (ВИДЕО)

Фото: Принтсцреен/Јутјуб/

Др Стојановић је гостујући у емисији јавног сервиса рекла и да је грип скроз различит од ковида као и да ситуација није ни приближно иста као код обичног грипа - стари добропознати грип захвата само респираторне органе, а ковид је системско запаљење и изазива промене у читавом организму, на срцу, бубрезима...

Истраживања, каже она, показују да смо најзаразнији кад мислимо да нам није ништа односно кад немамо симптоме!

- У првих 2-5 дана од додира са вирусом смо најзаразнији, па је важно испитати контакте. Потом следи грозница, повишена темепература, језа, дрхтавица, често, али не и увек, затим проблеми са чулом укуса и мириса. Ове симптоме можете и сами да откријете миришући лимун, поморанџу, шећер, сирће... Када болест узме маха, после 5-7 дана, јавља се и осећај недостатка ваздуха који прати малаксалост, обамарлост, пробадање и тежина у грудима - објашњава пулмолог.

Код короне рендген даје одговор а стетоскоп не јер је он одличан код бактерјских упала плућа али не и код вирусних. Она је додала и да је ова болест самоизлечујућа, а терапија која се даје пацијенту само помаже да се његов организам сам са њом избори.

- Да корона воли чиста плућа није тачно. Пушачи су у подједнаком ризику као и сви остали - наглашава др Ана и апелује на све нас следећим речима: да обратимо пажњу на понашање, држимо удаљеност од два метра, носимо маске уз важну напомену да је потребан контак дужи од 15 минута да бисмо се разболели.

(РТС

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)