МОЖДА ИМАТЕ АСИМПТОМАТСКУ УПАЛУ ПЛУЋА: Пулмолог отркива на шта треба посебно да обратите пажњу и хитно да се обратите лекару

Novosti online

27. 11. 2020. у 09:56

У ЈЕКУ епидемије, свако од нас је бар једном, након што се закашљао, помислио "да није корона?" и пожурио да провери температуру.

МОЖДА ИМАТЕ АСИМПТОМАТСКУ УПАЛУ ПЛУЋА: Пулмолог отркива на шта треба посебно да обратите пажњу и хитно да се обратите лекару

фото В. Митрић

Повишена температура, нагла појава кашља, болови у грудима, искашљавање и отежано дисање типични су знаци инфекције коронавирусом, али и упале плућа.

Међутим, код одређеног броја пацијената ови симптоми могу да изостану, иако су плућа захваћена инфекцијом, упозоравају стручњаци.

Тешка клиничка слика

Ковид-19 је респираторно обољење које напада дисајне органе, а ризику да изазове упалу плућа изложеније су старије особе, особе ослабљеног имунитета, као и пацијенти који болују од хроничних болести, попут срчаних обољења, астме, карцинома или дијабетеса.Овај вирус може да изазове различите тегобе у дисању. Симптоми варирају од благих до тешких сметњи при дисању, поручује пулмолог др Татјана Радосављевић.

Она је објаснила да се вирус, како болест напредује све више „силази“ у дисајне системе.

Зато, како истиче, треба обратити пажњу на следеће симптоме:

– Први и општи симптоми упале плућа су повишена температура, осећај недостатка ваздуха и кратак дах, бол у грудима или леђима, убрзано дисање и лупање срца. Понекад је ово стање праћено и сувим кашљем и искашљавањем. Када је у питању пнеумонија коју изазива ковид-19, рендгентски снимак показује обострану упалу плућа и најчесће се уочавају “сенке” или “мрље” по плућима, а најтежа слика су “бела плућа” – поручује она.

Асимптоматска пнеумонија

Ипак, др Радосављевић поручује да наведени симптоми у појединим случајевима могу и да изостану. Тада је реч, како истиче, о асимптоматским упалама плућа.

– Поједини симптоми понекад могу да изостану, па пацијенти и не знају да имају пнеумонију и да морају хитно да се обрате лекару. Зато саветујем, да, на прве симптоме коронавируса, уз тестирање, проверите и рад плућа. Један од симптома који ретко изостаје је лупање срца, што је свакако знак да треба урадити снимак плућа. Уколико он буде без промена, а кисеоник вам је нижи од 95 одсто, то је индикација за болничко лечење, па се у том случају ради и скенер плућа – поручује она и додаје да у тешким случајевима је неопходна терапија кисеоником, а у најтежим случајевима и прикључивање на респиратор.

– Пацијенти са лакшом клиничком сликом не захтевају механичку вентилацију, док се онима са тежом клиничком сликом даје кисеоник преко обичних кисеоничких маски. Ако тај кисеоник није довољан за размену гасова у крви, онда се примењује један од облика механичке вентилације. Тек, најтежи пацијенти укључују се на респиратор – објашњава она и закључује:

– Корона је вирус који “воли” плућа, односно има склоност да захвата ове органе и најчешће пролази кроз њих – навела је Радосављевићева.

(24/7)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)