ДИРЕКТОР СЗО У СРБИЈИ УПОЗОРИО: Ситуација се погоршава и неће бити боља до средине децембра

Novosti online

27. 11. 2020. у 09:17

ДИРЕКТОР СЗО У СРБИЈИ УПОЗОРИО: Ситуација се погоршава и неће бити боља до средине децембра

Фото: Прва ТВ

КОРОНА је у Србији оборила црне рекорде - новозаражених је у протеклих 24 часа било више од 7.000, преминула је 51 особа а на респираторима и у болници је огроман број пацијената.

Директор СЗО у Србији Маријан Ивануша гостовао је на Првој и рекао шта нас чека.

- Ситуација је јако озбиљна, Србија је међу водећим државама по броју новооболелих на 100.000 људи, Грузија, Андора и Луксембург, па Србија, Словенија и Хрватска. Постојеће мере дале су резултате, оне имају последице на свакодневни живот, али нисмо их довољно поштовали, превише смо се дружили, нисмо носили маске и држали дистанцу - рекао је он.

Проблем су и асимптоматски преносиоци, рекао је Ивануша.

- Немате симптоме, па одете на посао, или уђете у превоз, и заразите некога у породици - рекао је он.

Тешко је одредити, навео је он, која је "бројка" која би условила карантин. Зима је, па смо више унутра и вирус се лакше преноси.

- Ако имамо 7.000 или 8.000 новооболелих дневно, знајте да ће око 20 одсто њих завршити у болници. Имаће тешку слику болести, ако остају десет дана у болници, то је 15.000 заузетих кревета - рекао је он.

Струка каже да можемо да заравнамо криву, али Ивануша каже да ће то бити јако тешко.

- Надао сам се да ће погоршање зауставити средином новембра, то се није догодило и још увек се погоршава. Успорено је, али се и даље погоршава. Видећемо за недељу дана где смо, али ако узмемо у обзир број оболелих, бојим се да ће потрајати релативно дуго док не успемо да зауставимо бројке. Словенија, рецимо, има оштрије мере, бројке им падају али не падају битно... Надао сам се да ће ситуација бити боља средином децембра, не верујем више да ће бити боље него сада - рекао је он.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)