БЕЗ СИМПТОМА НЕЋЕ У КАРАНТИН: И поред тога што су им чланови породице заражени, многи радници остају на послу

Ј. Ж. С.

27. 11. 2020. у 11:00

БЕЗ СИМПТОМА НЕЋЕ У КАРАНТИН: И поред тога што су им чланови породице заражени, многи радници остају на послу

Фото ЕПА

САМОИЗОЛАЦИЈА код радника чији су чланови породице заражени короном, а притом немају никакве симптоме, у великом броју случајева и не постоји. Нити на томе инсистирају радници, а још мање газде. Када немају симптоме послодавци им углавном саветују да долазе на посао, а многи запослени се и не буне пошто не желе зараду умањену за 35 одсто.

Како наглашава Ранка Савић, председница Асоцијације слободних и независних синдиката, због епидемије, многим фабрикама, али и државним установама и јавно-комуналним предузећима прети мањак радне снаге. Слично је, тврди она, и у наменској, а недостаје и техничко особље у правосуђу.

- Многе фабрике због тога предлажу дванаесточасовно радно време као радну обавезу - каже Савић. - План је да један ради за троје, па они који су здрави морају да повуку и за болесне.

Наша саговорница наводи да ако су укућани запосленог са симптомима ковида, али немају позитиван тест, он углавном не иде у кућни карантин. Многи и не пријављују контакте и остају да раде да им се не би умањила плата.

- Број заражених је огроман, а ситуација међу радницима изузетно лоша. Примера ради, "Бамби" је тестирао све раднике у производњи, што није урађено случајно - тврди Савићева.

Према речима Љубисава Орбовића, председника Савеза самосталних синдиката Србије, нема ниједног забележеног примера санкционисања радника због самоизолације од стране послодаваца. Међутим, тврди он, они немају много разумевања за рад од куће, нити надокнађују радницима трошкове телефона, интернета...

- Већина послодаваца саветује запосленима да чим примете неки од могућих симптома ковида остану код куће - каже наш саговорник. - Том приликом прихватају потврде изабраног лекара, фотокопију налаза зараженог члана породице, а неки верују и на реч. Мислим да још има неке толеранције и нема потребе да вас у овако критичној ситуацији неко тера да донесете папир.

Орбовић наглашава да ће многи који немају симптоме, а неко од чланова породице им је позитиван, долазити на посао, јер не могу да издрже месец са умањеном зарадом. Зато је СССС тражио од премијерке Ане Брнабић и Владе да, по хитном поступку, донесе уредбу, уместо постојеће препоруке, којом ће прописати да су сви послодавци дужни да запосленима који одсуствују са рада због ковида или кућног карантина, обезбеде право на накнаду у висини пуне зараде.

- Нико не говори о установама и фабрикама као леглима заразе, већ само о сплавовима и клубовима - истиче Орбовић. - Примера ради, у смедеревској железари је тренутно око 800 оболелих радника.

И КОНТАКТИ НА БОЛОВАЊУ

ВЕЋ у ковид-амбуланти лекар зараженом треба да узме податке о контактима, које доставља епидемиолошкој служби. Када њихова имена уђу у здравствени систем, треба да оду код изабраног лекара и траже боловање по основу кућног карантина. Препорука Владе је да у том периоду добијају 100 одсто зараде, али закон предвиђа 65 одсто, као и за регуларно боловање. Ипак, велики део јавних служби добија целу плату, а и поједини приватници су послушали препоруку Владе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)