ОДЕ НАША ЗЛАТНА МИЊА: Неверица међу комшијама преминуле девојчице, веровали су и надали се да ће се опоравити од последица пожара

А. ВОЈИНОВИЋ

27. 11. 2020. у 09:00

ОДЕ НАША ЗЛАТНА МИЊА: Неверица међу комшијама преминуле девојчице, веровали су и надали се да ће се опоравити од последица пожара

Спасиоци девојчицу спустили са 10. спрата / Фото ТвитиТи

ПРЕРАНА смрт петнаестогодишње Миње Д. која је у уторак подлегла повредама насталим 27. октобра у пожару који је букнуо у стану зграде на београдском Дорћолу, потресла је јавност Србије.

Девојчица је у среду ујутро преминула у Дечјој универзитетској клиници у Тиршовој где је после погоршања стања након пет операција, од којих су, како сазнајемо, три биле трансплантације коже, пребачена из Клинике за пластичну и реконструктивну хирургију у Београду.

Како "Новости" сазнају, Више јавно тужилаштво, издало је налог за обдукцију. Када буду познати њени резултати, Тужилаштво ће одлучити о даљим корацима. После обдукције, биће познати датум и место сахране несрећне девојчице.

У солитеру у Улици Високог Стевана на Дорћолу у којем је Миња живела и где је крајем октобра избио пожар на десетом спрату, у четвртак је владао мук. Ни дан после девојчицине смрти, комшије су са сузама у очима говорили о Мињи. Нико од њих и даље не може да верује да њихове "мале комшинице више нема".

- Не могу да се помирим са истином да је дете преминуло. Плачемо од јуче откад смо чули да је подлегла повредама - уплакана, говори нам комшиница Ивана Атанацковић. - Мој син је ишао са Мињом у разред када су ишли у основну школу "Браћа Барух". Много га је потресла њена смрт. Веровали смо да ће све бити добро.

Комшија Милош Јовановић, каже да је био испред зграде када се све дешавало.

Милош Јовановић

- И сада видим Мињу пред очима и чујем је како запомаже са терасе која је горела - видно потресен каже нам Јовановић. - Велика трагедија заиста. Имам унуку њених година, познавале су се. И поред труда оних храбрих момака са градилишта оде нам то дивно дете. Оде наша златна Миња.

Мињина смрт потресла је породицу, пријатеље, другаре из школе... Осим петорице храбрих Панчеваца који су успели, ризикујући своје животе да је спасу са терасе десетог спрата, вест о њеном одласку шокирала је и двојицу момака који су за Мињу донирали кожу. Један од њих, Огњен Тодоровић (38) казао је новинарима у четвртак:

- Није издржала... Лежим овде сав у ранама и не могу да верујем шта се догодило... Део нас, мене и Ненада Станковића, који је такође донирао кожу, отишли су с њом.Осећам се као да ми је умро неко мој најрођенији. Као да ми је рођена сестра.

Пожар је избио у стану на десетом спрату, а Миња је у том тренутку била сама у купатилу. Ватра се брзо проширила на цео стан, а девојчици је једини излаз био на тераси одакле је дозивала упомоћ. Спасли су је радници са оближњег градилишта Павле Гавура, Лазар Ереш, Немања Држаић, Давид Ника и Ненад Јанковић, спуштајући је са терасе 10. на девети спрат.

Стан у ком је планула ватра

Јавност је веровала да ће се девојчица извући, пребродрити озбиљна и дуга лечења, али и да ће се опорављена и срећна вратити породици и другарима у школи. Нажалост, последице опекотина биле су фаталне...

ТОДОРОВИЋ: КАО ДА МИ ЈЕ УМРЛА СЕСТРА

ПОСЛЕ пожара хумани људи су одмах понудили помоћ, најпре за санирање потпуно изгорелог стана, а врло брзо су се јавили даваоци крви као и донори коже. Компатибилни донори били су Огњен Тодоровић (38) и млади Ненад Станковић (18), чија кожа је трансплантирана несрећној Мињи. Они се и даље опорављају од операција које су имали.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)