СВЕ ВИШЕ СРБА АЛЕРГИЧНО НА ДВЕ СТВАРИ ИЗ КУЋЕ: Кашаљ је симптом, ево како да знате да ли је алергија или корона

Novosti online

26. 11. 2020. у 19:07

АНА НИКОЛИЋ из Удружења за алергије рекла је у Јутарњем програму Прве да људи са алергијама имају многе проблеме у Србији, и да је страх од короне само један од њих.

СВЕ ВИШЕ СРБА АЛЕРГИЧНО НА ДВЕ СТВАРИ ИЗ КУЋЕ: Кашаљ је симптом, ево како да знате да ли је алергија или корона

Фото: ТВ Прва принтскрин

Повећан је број алергија, везаних за боравак код куће, а симптоми могу бити слични корона вирусу.

Многи осете симптоме као што су кашаљ или запушен нос, па нису сигурни да ли имају корону или упалу синуса, а много је питања и о томе како заиста изгледају симптоми прележане короне. Николићева је објаснила да је један симптом кључан у препознавању разлике.

- Страхујемо и даље од короне, али су се алергије на гриње појачале, И на кућну прашину. Истицали смо све време, важна је разлика између короне и алергије, алергија неће изазвати температуру. Ако имате симптоме алергије, и после неколико дана се појави температура, обавезно се јавите лекару - рекла је она.

Како живе људи у Србији који имају алергије? Јако је мало стручњака у земљи и региону, алерголога и имунолога, и још увек се лечимо по принципу "драга Савета", по сличним искуствима са друштвених мрежа и разних група, каже она.

- Већина људи мисли да је алергија проблем који се решава марамицом за нос. Међутим, особе са алергијама, нарочито на храну, имају велике проблеме - шта појести? Ако имате алергију на честе састојке, нарочито када је целијакија у питању. Често смо ван куће и хранимо се напољу. Људи нису довољно упознати са алергијама, а нису баш ни заинтересовани, рецимо деца са алергијама немају свуда обезбеђену посебну исхрану иако то закон прописује. На упису се попуњава формулар, да ли је дете алергично и на шта, али у пракси као да ти формулари завршавају у неким регистраторима. Разговарали смо са лекарима, хоћемо да причамо са Министарством, да они добијају те податке и да на територији града буде основана централна кухиња одакле би се сва деца са проблемима снабдевала", рекла је она.

Алергије код деце - велики проблем за родитеље


Пут до успостављања дијагнозе је такође дуг, а алергије се манифестују још док смо у пеленама. Николићева је објаснила како овај пут постаје компликован и како његов циљ често, ипак, не буде дијагноза.

- Крећу екцеми, астматични напади, и мора да се укључи више специјалиста како би се утврдило шта је проблем. Породиљско се потроши, а алергија детета није болест због којег боловање може да се продужи. Болнице, потом, раде у радно време родитеља, нема свако новац за приватно лечење, и деца се лече неадекватно јер дијагноза није добро постављена - рекла је она.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)