ЗАШТО ЛЕК ЈОШ УВЕК НИЈЕ ПРОНАЂЕН? Чувена докторка Ана Глигић открива - Ово је једино решење против вируса корона

Новости онлајн

26. 11. 2020. у 09:49

ЗАШТО ЛЕК ЈОШ УВЕК НИЈЕ ПРОНАЂЕН? Чувена докторка Ана Глигић открива - Ово је једино решење против вируса корона

Фото: Принтсцреен/РТС

ЗА годину дана у свету је ковидом-19 заражено 60 милиона људи. Више од милион и 300.000 је преминуло, а стручњаци још нису пронашли лек за овај тип корона вируса. Иначе, први је откривен 1965. године.

- Проблем су мутације које су присутне код свих вируса, али се показало да коронавируси имају специфичну, брзу мутацију, јер већ имамо мутанте на соју који се појавио и сад имамо у још интензивнијој форми вирус, супротно од онога што смо очекивали - истиче чувена докторка Ана Глигић.

Протоколи лечења се мењају сваких неколико месеци, пацијентима се дају и антитела добијена из крви пацијената који су се изборили са ковидом, али без вакцине, крај пандемије се не назире, каже докторка.

- Нема лека сем симптоматске терапије и лечења нус појава које овај вирус може да да органима. Може да изазове измене у крвној слици, да се јављају коагулуми, ви одмах морате да дате антикоагуле, то све иде у ходу. Иначе, ниједан лек не делује против вируса. Зашто не може? Зато што је вирус паразит у ћелији. Ако хоћете да убијете вирус у ћелији, ви ћете убити ћелију, па се прави дупли проблем органу - објаснила је др Глигић.

Да није примила вакцину и хиперимуноглобулин питање је како би почетком 70-тих она помогла да се обузда епидемија вариоле вере у Србији.

- Тада је за посебне потребе за спасавање живота коришћен хиперимунигамаглоблин. Али он је био претходно спремљен зато што је вариола била пошаст на свим континентима, од преболелих је узиман серум и чуван је негде. Пошто ова болест даје дуготрајну слабост тешко је тражити од рековалесцента и преболелог 300 милилитара крви, а друго, ми још не знамо о корони све - закључила је вирусолог Глигић.

У стручној јавности све чешће се може чути да би се до сада открио лек, да вирус није мутирао неколико пута.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)