КЉУЧ ЈЕ У ТРИ ЈЕДНОСТАВНЕ СТВАРИ: Кардиолог др Вишеслав Хаџи Тановић открио како да се заштите од вируса

Novosti online

25. 11. 2020. у 20:33

КЉУЧ ЈЕ У ТРИ ЈЕДНОСТАВНЕ СТВАРИ: Кардиолог др Вишеслав Хаџи Тановић открио како да се заштите од вируса

Фото: ТВ Прва принтскрин

КАРДИОЛОГ др Вишеслав Хаџи Тановић дао је једноставне савете које сви могу да прате како би се заштитили од вируса, ојачали срце, али и цео организам.

Доктори непрестано говоре како је кључ у превентиви и како је најбоље радити на томе да до болести уопште не дође. Јачање имунитета и организма можда је још и важније сада, током трајања пандемије корона вируса, а кардиолог др Вишеслав Хаџи Тановић је открио како да се заштитите од вируса - најпре треба да водите рачуна о срцу.

- Оно што као кардиолог могу да кажем, човек се рађа када срце почиње да куца и престаје. Значи, главни орган који мора да нам је здрав, на чијој превентиви морамо да радимо је срце. Током студија углавном учимо како да се боримо против плућа и срца, ако то држимо у функцији, пацијент наш је безбедан. Што се тиче срца и вируса, вируси углавном нападају плућа, а посредно страда срце. Јер ако је срце ослабило, а дође до зачепљења крвних судова плућа, тада срце мора појачано да ради, ако оно то не може да ради, онда долази до срчаног застоја и смртног исхода.

Да бисмо заштитили плућа, доктор каже да је најважнији кисеоник, односно боравак у природи.

- У последње време највише имамо проблема са плућима, ми се сећамо туберкулозе, када није било никаквих лекова, када су пацијенте у појединим центрима који су били изграђени на планини износили на терасу како би имали више кисеоника. Кисеоник је битан јер се у организму стварају довољне количине одбрамбене снаге који ће омогућити да се победи виремија - рекао је доктор.

- Вирус улази у ћелију, уништи је и почиње да се множи уместо ћелије и ствара ткиво које онемогућава рад органа. Када га на време видимо, ми можемо да делујемо. Шта препоручујемо - кретање. Погледајте људе који су на селу, мање оболевају, увек су у природи и крећу се. Најбоља превентива за све је кретање, посебно за људе који имају више година јер кретањем се снабдевају органи кисеоником. Када изађете напоље морате да дишете дубоко, да напуните плућа кисеоником јер се тако смањују шансе да вирус нападне. Поподне шетајте, ујутру радите гимнастику пред прозором.

Када је реч о превентиви, кардиолог је истакао да је људи треба да шетају свакодневно барем 35-40 минута и да што више бораве у природи. Такође, саветује узимање витамина.

- Што се тиче витамина, препоручујем витамин Ц 1000мг, витамин Д3 4000-5000 јединица и аспирин, јер ко год је пио аспирин није имао проблем са тромбоемболским компликацијама плућа. То је светски познато и јако је битно, људи који су пили аспирин за 30-40 одсто су смањили ризик да добију срчани инфаркт или шлог. То значи да држе и функцију плућних капилара у доброј форми.

Када је реч о аспирину, саветује да се узима по један свако вече, све док траје пандемија.

- Срчани болесници који су прележали инфаркт или ангину пекторис, ми им дајемо стално, цео живот јер се тако спречава нови инфаркт.

Када је реч о кардиоваскуларним болестима, др Хаџи Тановић каже да је стрес фактор ризика број један.

- За кардиоваскуларне болести стрес је фактор ризика број један. С обзиром на епидемију, људи су под стресом, уплашени, не излазе, што је контрапродуктивно јер они који не излазе смањују капацитете отпорности кардиоваскуларног система и тада се повећава ризик од смртности. Од срца се 100 пута више умире него од било ког вируса. Према статистичким подацима Батута, дневно од срца је умирало по 200 људи, значи 53.000 годишње. Зато стално инсистирам на кретању.

(ТВ Прва)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)