НОВИ УСЛОВИ ЗА ПЕНЗИЈУ ОД ЈАНУАРА: Ево шта се све мења и на кога ће утицати

Танјуг

25. 11. 2020. у 14:40

НОВИ УСЛОВИ ЗА ПЕНЗИЈУ ОД ЈАНУАРА: Ево шта се све мења и на кога ће утицати

Фото: Архива ВН

ЖЕНЕ ће од 1. јануара наредне радити два месеца дуже, ако желе да остваре право на пуну старосну пензију јер се за њих мењају услови за пензионисање.

Тако ће им, уместо 63 године живота, колико је било потребно за пензионисање ове године, бити потребна још два месеца, а услов за радни стаж за жене остаје непромењен и то је најмање 15 година.

Додавање по два месеца годишње трајаће до 2032. године када ће услов за старосну пензију за оба пола бити изједначен, односно 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања, речено је раније у ПИО фонду.

За мушкарце, од наредне године промене нема - 65 година живота и најмање 15 година радног стажа.

У превремену пензију и мушкарци и жене наредне године одлазе под новим условима и то жене са 58 година и четири месеци живота и 39 година и четири месеца стажа, а мушкарци морају имати најмање 59 година и 40 година стажа.

Услови за оба пола за остваривање права на превремену старосну пензију мењају се сукцесивно до 2024. године, када ће мушкарци и жене бити изједначени, па ће им тако бити потребно најмање 40 година стажа осигурања и 60 година живота.

Превременим старосним пензионерима пензија се трајно умањује за 0,34 одсто за сваки месец пре навршених година живота прописаних за стицање права на старосну пензију.

Право на превремену старосну пензију од 2015. године, кад је почела примена Закона о ПИО, којим је уведена ова врста права, сваке године између 9.000 и 10.000 осигураника поднесе захтев и оствари право.

Број старосних пензионера из године у годину се повећава, а с друге стране, смањује се број инвалидских пензионера, док су породични углавном у константном проценту учешћа.

У Србији је тренутно око 1,7 милиона пензионера, корисника свих врста пензија, а њихова просечна примања су око 27.769 динара.

Захтев за остваривање права на пензију грађани могу да подносе на шалтерима ПИО фонда, поштом или електронским путем.

Могућност електронског подношења захтева Фонд ПИО је омогућио у марту ове године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)