ПОЛУГОДИШТЕ ПРИ КРАЈУ: Разматра се онлајн наставa, а просветари и деца вредно раде

Љ. Б.

25. 11. 2020. у 07:26

ПОЛУГОДИШТЕ ПРИ КРАЈУ: Разматра се онлајн наставa, а просветари и деца вредно раде

Фото Д. Миловановић

ДА ли ће ученици прећи на онлајн наставу или ће нормално ићи у школу до распуста, који би требало да почне 21. децембра, могло би бити познато након данашње седнице Кризног штаба на којој ће, како је најављено, једна од тема бити и ситуација у школама.

И док Кризни штаб "вага" одлуку о томе како ће се убудуће одвијати настава, школе полако приводе полугодиште крају. У неким образовним установама деци је речено да донесу књижице, раде се контролни и писмени задаци, градиво се убрзано прелази... Очекује се, наиме, да ђаци на територији целе Србије истовремено оду на одмор, од 21. децембра до 20. јануара. А уколико буде донета одлука да се пређе на онлајн наставу, од куће ће учити старији основци, од петог до осмог разреда, и то у ограниченом периоду, док би деца од првог до четвртог наставу и даље похађала у учиoницима.

До сада је, према подацима Министарства просвете, на онлајн наставу прешло 46 основних и средњих школа, а период је ограничен на највише 14 дана. Реч је о школама у срединама са тешком епидемиолошком ситуацијом - Врбасу, Јагодини, Лесковцу, Нишу, Пожаревцу, Новом Саду, Зајечару, Косовској Митровици, Бору...

Др Срђа Јанковић, члан Кризног штаба, рекао је да је било предлога да виши разреди основних школа у целој земљи већ сада пређу на наставу на даљину, али да је процењено да то засад није непохнодно. Међутим, то остаје као опција за касније.

- Тамо где се вирус појави у школи, и по већ постојећим мерама, одељење или цела школа прелази на онлајн, само је одложено прелажење целокупног школства на онлајн наставу - каже Јанковић.

СЛУШАМО ШТАБ

Премијерка Ана Брнабић рекла је у уторак да ће саслушати препоруке стручног дела Кризног штаба:

- Једна од њихових препорука је била да размислимо о онлајн настави од петог до осмог разреда и средњим школама. Ако се то буде потврдило, моћи ће да се у најкраћем року пређе на онлајн наставу јер је за то све технички спремно.

Додала је да ако струка препоручи распуштање вртића, то ће бити учињено.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Janko

25.11.2020. 08:22

Najbolje je prekinuti ovu agoniju i decu ostaviti kući jer ovi skraćeni časovi ionako ničemu ne vode. Lekcije se predaju na brzinu uz nadoknadu trpanjem domaćih zadataka gde roditelji posle posla dodatno predaju i sa decom rade. Da se odmah ogradim, ne tvrdim da i prosvetari nisu opterećeni, rad u dve smene i plus pisanje na roditeljskim grupama i deci koja ne idu u školu. Svi su na gubitku, najviše deca