ПРЕПОРУЧУЈУ ГА ПРОТИВ КОВИДА: Наш познати имунолог објаснио колико дуго смемо да пијемо Д витамин

Novosti online

24. 11. 2020. у 19:45

ЈАЧАЊЕ имунитета требало би да буде свакодневна брига, а не само у кризним здравственим ситуацијама попут епидемије корона вируса.

ПРЕПОРУЧУЈУ ГА ПРОТИВ КОВИДА: Наш познати имунолог објаснио колико дуго смемо да пијемо Д витамин

Фото: РТС принтскрин

Природно је да су многи заинтересовани за ову тему, па траже одговоре на разним странама. Много је и непроверених и непоузданих информација, савета и препорука.

Проф. др Борислав Каменов, имунолог рекао је да је за јачање имунитета важно да се свакодневно уносе витамини Ц и Д, као и цинк и селен.

- Имунитет се гради целог живота. Чак се гради и пре рођења за време боравка у утроби мајке... Требало би да неколико недеља пре него што се све деси, да се подигне висина витамина Д. За подизање овог витамина у организму потребно је време - рекао је Каменов.

- Витамин Д се не уноси само храном, он се уноси преко сунца. Када га нема довољно, ми смо у једном великом дефициту - напоменуо је.

Говорио је и о значају пробиотика, те истакао да су они важни када нам је "орнганизам оптерећен вирусима и отровима". Говорећи о храни и томе има ли природних пробитика има у њој, рекао је да има, да постоје, као и да то многи знају. Међутим, кад неко има проблем, њему природни пробиотици не помажу.

- Нас пробиотици штите од вируса... и они са Д витамином они делују копмплементарно - поручио је те додао да треба читати декларације, јер поједини претапрати могу да буду "поприлично штетни".

(ТВ Прва)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)