ОНЛАЈН НАСТАВА И ЗАТВАРАЊЕ ВРТИЋА? Брнабић објаснила све - ово су препоруке кризног штаба!

Novosti online

24. 11. 2020. у 17:15

ОНЛАЈН НАСТАВА И ЗАТВАРАЊЕ ВРТИЋА? Брнабић објаснила све - ово су препоруке кризног штаба!

Фото архива

ПРЕДСЕДНИЦА Владе Србије Ана Брнабић каже да ће ученици старијих разреда основних школа, као и средњих школа прећи на онлајн наставу и да ће вртићи бити затворени ако тако буду саветовали стручњаци из Кризног штаба.

Брнабић је рекла да ће саслушати мишљење и препоруке стручног дела Кризног штаба на сутрашњој седници у вези са начином одвијања наставе у школама за старије разреде и раду вртића.

- Једна од њихових препорука је била да размислимо о онлајн настави за старије разреде, дакле у основним школама од петог до осмог разреда и средњим школама - рекла је Брнабић одговарајући на питање новинара после отварања Вишенаменске лабораторијске ламеле Електронског факултета у Нишу.

Ако се то сутра буде потврдило, каже премијерка, моћи ће да се у најкраћем року пређе на онлајн наставу јер је за то, додаје, све технички спремно.

- И даље мислим да, што се тиче најмлађих ученика, да је њима најбезбедније у школама, али ако ме другачије саветују стручњаци, немамо никакав проблем да њихов савет и усвојимо - навела је Брнабић.

Исто, каже, важи и за вртиће и додаје да, ако савет стручног дела Кризног штаба буде да се распусте вртићи, то ће бити и учињено. Подсетила је да је у вези са тим било проблема и у марту, априлу и мају, јер је велики број људи тражио затварање школа и вртића, а онда је већина њих критиковала њихово затварање и постављала питање о томе ко ће сад да чува децу.

- Заиста, на притисак јавности ја не могу тако да доносим одлуке. Морају заиста стручни људи да ми кажу да је то прави начин, да је то безбедније него да децу чувају баке и деке код куће. То је оно што је моја дилема, али ако ми стручне службе саветују, немамо никакав проблем да то урадимо - рекла је Брнабић.

(Пинк)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

Majka troje dece

24.11.2020. 18:25

Manite se baka i deka. 20 godina sam placala zene za cuvanje dece jer je mojd radno vreme duze od radnog vremena vrtica. Moja deca stasavaju da imaju svoju decu u narednih nekoliko godina, a ja do penzije imam jos 14 godina. Morace i oni da traze zene za cuvanje dece, kao i ja pre njih. Ljudi naucite da se snalazite. Ne oslanjajte se na roditelje. Stari su i "izraubovani", treba da se odmore u penziji ako je uopste i docekaju zivi.

Tamara

25.11.2020. 00:19

@Majka troje dece - Zeno, kazi kolika ti je plata, dobro, ajde kazi, znas li kolika je prosecna plata??? Odakle da placamo zene za cuvanje dece? Ili cete da nam nadjete resenje, oni koji ne mogu da priuste sebi bebisiterke onda nek ne radjsju decu

Jovan

24.11.2020. 20:10

Žalosno je šta se u Srbiji naziva Online nastavom. U praksi se to svodi na uradi sam dopunjeno primitivnom verzijom dopisnog školovanja. Posebno su ugroženi srednjoškolci. Gradivo je preobimno i vrlo složeno. Ostaće im trajne rupe u obrazovanju. Online nastava podrazumeva dvosmernu komunikaciju učenika i nastavnika putem video konferencijskih programa. Nedostižno za nas... Ovo je pronalaženje forme da se školska godina ne proglasi izgubljenom. Sramota. Jadna naša deca...