ВОЈНИ РОК ДА ИЛИ НЕ: Већина грађана за враћање, истичу се два разлога

Новости онлине

24. 11. 2020. у 15:38

ВОЈНИ РОК ДА ИЛИ НЕ: Већина грађана за враћање, истичу се два разлога

Фото Министарство одбране

ОКО 73 одсто испитаника сматра да је потребно вратити војни рок због дисциплине младих и традиције, показује истраживање „Ставови грађана о безбедности“, чије је резултатепредставио Београдски центар за безбедносну политику.

Подаци показују да је поверење у институције безбедности стабилно и поново је на првом месту Војска Србије којој верује 65 одсто грађана, који такође сматрају да у војсци има најмање корупције, рекла је истраживачица БЦБП Марија Игњатовић и додала да грађани верују да Војска може да заштити земљу.

Када је реч о безбедносним претњама, грађани сматрају да највеће претње долазе изнутра - 73 одсто грађана као безбедносну претњу види белу кугу и наркоманију (69 одсто), а као највеће спољне претње види мигранте (20 одсто), велике силе (18 одсто), САД (17 одсто) и косовско питање (15 одсто).

Фото: Министарство одбране

На питање у шта треба улагати, грађани на прво место због корона вируса стављају здравство, затим набавку оружја, смањење загађења, повећање плата за војску и полицију, улагање у одбрану од поплава и других природних непогода и у опремање полиције.

Игњатовић је истакла да се из тога види да су ставови грађана донекле опречни, јер мисле да највеће претње долазе изнутра, а да треба јачати тврду моћ и улагати у војску и полицију.

Фото: Министарство одбране

После Војске Србије и Српске православне цркве, на трећем месту грађани верују медијима.

Истраживачица БЦБП Марија Павловић рекла је да се грађани у Србији осећају безбедно и то пре свега у свом дому, али да не мисле да државни органи доприносе њиховом осећају безбедности.

Када је реч о епидемији, Павловић је рекла да је истраживање спроведено крајем септембра и почетком октобра и да се тада 63 одсто грађана осећало безбедно, преноси портал 021.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

Bocan

25.11.2020. 07:45

Mislim da je naj bitnije za služenje vojnog roka, oslobađanje od predrasuda, nametnutih u dosovo izdajnički vreme. Posle odsluženja, nema velikog straha od odbrane zemlje. Upoznaje se timski rad i poverenje u saborce. Dobijaju se prijatelji za ceo život. Samo je važno da nema izživljavanja

Boki

30.11.2020. 12:23

Nikada mi nece biti jasni ovi sto su protiv vojnog roka/obuke. Zasto je toliko tesko shvatiti da u slucaju ratnog stanja posle prvog ima i drugi i treci poziv! Drugim rijecima niko nece biti postedjen ukoliko do toga dodje ostaje jos samo pitanje jel’ zele da budu glineni golubovi ili da daju sebi sansu za prezivljavanje. Shvatite da vojni rok sluzite prije svega zbog sebe, zarad vase osposobljenosti u slucaju da vam zatreba.