МАТИ ГЛИКЕРИЈА ГОВОРИЛА НА САХРАНИ РАШЧИЊЕНОГ АРТЕМИЈА: Ево како је ословљавала некадашњег епископа (ВИДЕО)

В. Митрић

24. 11. 2020. у 11:00

МАТИ ГЛИКЕРИЈА ГОВОРИЛА НА САХРАНИ РАШЧИЊЕНОГ АРТЕМИЈА:  Ево како је ословљавала некадашњег епископа (ВИДЕО)

Фото: Принтскрин

НА сахрани некадашњем епископу рашко призренском Артемију у Манастиру Нова Никеја, који је после рашчињења одлуком Сабора СПЦ у новембру 2010, подигао у свом родном селу, код Ваљева, у близини манастира Лелић и Целије, говорила је игуманија Манастира Целије, мати Гликерија, која је открила да је 17 пута долазила у ново место боравка тог једног од најчувенијих ученика оца Јустина Поповића.

Нагласила је да је, преко владике Милутина, тражила, уз петицију коју је потписало 15. 000 верника да Сабор СПЦ преиспита његову одлуку о рашчињењу.

Поменула је да је реч о духовнику Манастира Целије у који је она дошла и пре оца Јустина, који је ту био до краја живота, стварајући велика дела и ширећи веру Христову у тешким тренуцима.

Мати Гликерија је, без обзира што је за СПЦ, реч само о Марку Радосваљевићу, ословљавала га речју владика.

Из реда свештенства и монаштва СПЦ на сахрани некадашњег епископа рашко призренског, иначе рођака владике Николаја, била је само ова игуманија са три монахиње.

Шта је још причала мати Гликерина, погледајте у видео-снимку испод текста:

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Zana

24.11.2020. 19:21

Онолики народ из Ниш, Врбаса, Земуна, Београда, Зајечара, Сремске Митровице, Руме, Звечана, Лепосавића Подгорице, Ужаца, Чајетине, Милановца, Бора....Били су и неки локални свештеници!

Ismail

26.11.2020. 00:58

@Zana - Mora se imati u vidu da je prisustvovalo brojno monaštvo Raško-Prizrenske eparhije u egzilu, koja ima oko 300 monaha i monahinja, što je od prilike podjednako broju monaha i monahinja koliko ima SPC u Srbiji. Napr. u Crnoj Gori ima 80 monaha i 104 monahinje. Na žalost u svoj toj masi sveta na 10km od Valjeva bilo je samo nekoliko automobila sa valjevskom registracijom. Ljudi su kilometrima daleko ostavljali stotine automobila jer nisu mogli da priđu mestu sahrane.