СВЕЋЕ ЗА СВЕТОСТ МУДРОГ ПАСТИРА: Светосавски храм на Врачару, вечну кућу патријарха српског Иринеја, походио његов верни народ

М. М.

23. 11. 2020. у 21:59

СВЕЋЕ ЗА СВЕТОСТ МУДРОГ ПАСТИРА: Светосавски храм на Врачару, вечну кућу патријарха српског Иринеја,  походио његов верни народ

Митрополит Хризостом са свештеницима Храма Светог Саве / Фото СПЦ

ТИШИНА, туга и молитве упола гласа испред олтара светосавског храма и свеће на платоу између ове и, спрам ње, мање али важне светиње - отворили су, у понедељак, прву страницу - први дан без патријарха Иринеја.

Верници, али и други поштоваоци мудрог пастира српског народа и његове вере, походили су од раног јутра велелепну цркву, последње пребивалиште патријархових земних остатака.

- Допутовао сам из Трстеника - говори за "Новости" Славољуб Младеновић. - Волео бих да сам у данима испраћаја био овде и прекоревао сам себе што нисам. Зато сам поранио да међу првима упалим свећу за Његову светост. Волео сам га, али и поштовао. Он је, ето, нашао небески мир. А ми земаљски како ћемо, о томе треба да се стара свако од нас.

Док је народ походио храм, у крипти, где почива патријарх Иринеј, трајала је света литургија. Служио ју је митрополит дабробосански Хризостом, мјестобљуситељ патријарашког трона. Саслуживали су му свештеници из епархија славонске и београдске. Крипта је, због строгих епидемиолошких мера, била затворена за посете.

- Молимо за разумевање - поручено је, а истим речима одговорено и репортерима "Новости" који су желели да у Цркви Светог кнеза Лазара и крипти забележе неколико тренутака. - Молимо за стрпљење док се не створе услови за посете гробном месту патријарха.

Верници у понедељак палили свеће за покој душе патријарха / Фото М. Анђела

Бочни прилаз Храму, одакле се улази у гробну цркву Светог кнеза Лазара и крипту, као и главни улаз у Храм, донекле су затворили радови који су увелико настављени. Посао који ће, очигледно, потрајати. Радници су, ћутећи, развозили грађевински материјал за поплочавање простора око Храма.

- Јесмо плаћени, али смо и награђени овом мисијом - каже нам Страхиња Гајић. - Посебно смо у овом, али и у наредним данима, благодарни што су нам поверени овако значајни радови.

До касног поподнева смењивали су се верници са свећама за покој душе патријарха. Неки од њих враћали су се и по неколико пута у цркву. Застану, унутра, врате се на клупе испред Храма. Па поново у цркву.

Место са кога је Иринеј испраћен последњи пут / Фото М. Анђела

ПОЧИВАЛИШТЕ ПОСВЕЋЕНО ЛАЗАРУ

ЦРКВА Светог кнеза Лазара, у којој је крипта патријарха - тробродна је. Њени бочни бродови су намењени гробним местима патријараха. Из гробне цркве бронзана врата, са обе стране олтара, уводе у крипту у којој се налазе камени саркофази и подне гробнице. Једна од њих, од недеље, постала је последње пребивалиште земних остатака блаженопочившег патријарха српског Иринеја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)