"СМАТРАО САМ ГА ДУХОВНИМ ОЦЕМ": Боцан Харченко о Иринеју - велики губитак за православни свет

Тањуг

23. 11. 2020. у 18:08

СМАТРАО САМ ГА ДУХОВНИМ ОЦЕМ: Боцан Харченко о Иринеју - велики губитак за православни свет

Фото: Танјуг

АМБАСАДОР Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је да је смрт српског патријарха Иринеја велики губитак и за Србију и за цео православни свет.

Боцан-Харченко је у саопштењу за јавност истакао да су љубав патријарха коју је исказивао према људима, највећи интелект, мудрост, проницљивост озаривали сваког ко је имао среће да разговара са њим.

- Нераздељиву пажњу је поклањао дешавањима у српском крају Косово и Метохија и у Републици Српској, његов савет је увек помагао у раду на тим правцима. Водио је бригу о православном становништву Балкана, подржавајући и учвршћивајући пастирску улогу Српске православне цркве. Све снаге је посвећивао заштити верских канона, спречавајући нападе на јединство православља - рекао је руски амбасадор.

Животно дело патријарха Иринеја био је завршетак унутрашњих радова у благолепном храму светог Саве у Београду, рекао је Боцан-Харченко и додао да му је драго да Русија у томе помаже.

- Сигуран сам да ће завети Патријарха Иринеја и његово самопрегорно служење заувек бити за нас извор светлости, надахњујући на нове благе подухвате - истакао је руски амбасадор.

Навео је да је његову смрт доживео и као личну трагедију, јер је патријарха Иринеја сматрао својим духовним оцем.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)