ВАЖНО ЗА ГРАЂАНЕ: Ако имате плинску боцу ово морате да урадите да не би експлодирала

М. СТАНОЈКОВИЋ

23. 11. 2020. у 17:16

ВАЖНО ЗА ГРАЂАНЕ: Ако имате плинску боцу ово морате да урадите да не би експлодирала

Фото: С. Бабовић

ПРЕ само два дана на Чукарици је у стану експлодирала тек купљена плинска боца, али станари су, срећом, прошли без повреда.

Према наводима фирми које продају или прозводе ове апарате, најчешћи узрок квара је порозно црево које иде од уређаја до боце, које би власници требало да мењају чим примете да је пропало.

С друге стране, опрема мора бити атестирана на сваких 10 година, а суграђани би боце требало да допуњују на провереним местима и да на увид траже доказ о атестирању. Само овлашћене пумпе имају право да пуне боце, док многе то раде илегално, због чега услед нестручног затварања може доћи до цурења и хаварије у стану.

ЦЕНЕ

ЦЕНА замене плинске боце са пуњењем креће се од 2.000 до 3.000 динара у просеку. Док куповина нове боце кошта око 6.000 динара. На тржишту се за домаћинстава углавном продају боце од 10 килограма.

У једној престоничкој фирми која ради доставу плинских боца до домаћинстава наводе да је неопходно да суграђани с времена на време провере црево и регулатор и замене га новима. Док исправност боце не треба никако да проверавају на отвореном пламену, што многи раде.

- У престоници има доста домаћинстава које користе плинске боце - наводи Немања Милићевић из фирме "Аки гас". - Како би проверили да ли је исправна, најбоље да узму сапуницу и утрљају и уколико се праве мерхурићи, значи да боца пушта гас и одмах мора да се избаци из употребе. Такође, мирис може бити знак да нешто није у реду. Боце морају бити од 2010. године па надаље и атетсиране. Замену вентила не би смели да раде сами, већ стручне особе.

Грађани би приликом пуњења и куповине требало да обрате пажњу, наводе у фирми Лифам из Старе Пазове, која производи плинске боце и једина у Србији их тестира, да нису улубљене, оштећене, док боја више није унизервална и знак распознавања. Да их купују и допуњују код овлашћених пуниоца, а не на бувљацима и непоровереним местим, јер тренутна уштеда може скупо да кошта.

КАЗНЕ ДО МИЛИОН

У складу са уредбом и правилником о покретној опреми под притиском, приликом стављања на тржиште, произвођач је дужан да обезбеди да је опрема пројектована, произведена и праћена документима у складу са стандардима. За кршење уредбе запрећена је казна од 100.000 до милион динара.

- Раније су све боце биле наранџасте, док их сада у употреби има и у тој боји, плавој, црвеној - обајшњава Стефан Кнежевић шеф лабораторије у "Лифаму". - Све боце које се налазе на тржишту у регуларној продаји требало би да су исправне јер контроле које пролазе врло су ригорозне. Ми дистрибуирамо боце са збирком где стоји јасно шта је од материјала, фабричко уверење и атест даље до продајних објеката и пумпи са којима сарађујемо. Грађани би приликом куповине могли да траже на увид како би били сигурно да је боца атестирана. Ипак, ретко кад се дешава да екплозија настане због неиспрване боце већ због црева које је порозно, што се углавном утврди када судски вештаци донесу боцу на тетсирање.

На свакој боци би требало да стоји година и жиг. То је неки начин да се грађани осигурају.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)