СТАРА ПРИЈАТЕЉСТВА ОТИШЛА У ИСТОРИЈУ: Међународне околности које су условиле распад заједничке земље

Борисав Јовић

28. 11. 2020. у 17:42

СТАРА ПРИЈАТЕЉСТВА ОТИШЛА У ИСТОРИЈУ: Међународне околности које су условиле распад заједничке земље

Фото приватна архива

ДРАМАТИЧАН распад Југославије и последице тог распада, посебно за српски народ, десиле су се у време великих, такорећи тектонских промена у свету, које су умногоме промениле интересовање за Југославију и њену судбину.

Преко ноћи је нестало оних који су били заинтересовани за њено постојање и јачање, а ојачали су и подигли главе њени бивши непријатељи, жељни враћања на своје изгубљене позиције.

Симбол најзначајнијег политичког догађаја тога доба било је рушење Берлинског зида и уједињење Немачке. Тај догађај је узнемирио не само њене суседе већ и све победнике из Другог светског рата.

Основни принципи које су победници Другог светског рата дефинисали у односу на Немачку били су:

1) да не може да буде уједињена,

2) да не може да буде милитаризована и
3) да не може самостално да доноси значајне политичке одлуке.

Немачка се не само ујединила, не обазирући се ни на шта, него је још прогласила да наставља да правно постоји као Немачки рајх у границама из 1937. године, сматрајући да су нове источне границе привременог карактера.

Таквом јавном пркосу победнице из рата нису могле ништа. Немачка је толико економски ојачала да је почела да се понаша као победник у свим досадашњим ратовима и многе победнике ставила у зависан положај.

У складу с тим био је и положај Југославије, али и њених подељених народа, чијој трагедији је веома допринела. Југословенска драма се одвијала у време једног светског вихора који је променио свет.

У Европи је настао нови однос снага заснован на економској моћи, где је Немачка заузела доминантно место.

Европске државе, које не желе више никада да ратују са Немачком, а сада су у доброј мери постале од ње економски зависне, приклониле су се њеној политици. Земља која је изазвала Други светски рат и у њему била поражена, данас реално влада Европом. Велике светске економске силе, САД, Русија и Кина, Немачку виде као главног партнера и савезника у Европи и нису заинтересоване да стану на страну било које земље која с њом има несугласице. Србија је то осетила на својој кожи.

Српски проблем нису желеле да уважавају чак ни несврстане државе, њихов највећи број. У југословенским сукобима највише су показивале интерес за муслимане и њихову судбину.

Србија је у најтежем периоду своје историје остала сама.

Настао је нови однос снага из кога је произишао нови интерес држава. Стара пријатељства су отишла у историју. Нико их не оспорава, али ново време доноси нове пријатеље на бази нових интереса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)