"ЗАБОРАВИТЕ НА ПУТОВАЊА ЗА НОВУ ГОДИНУ" Др Тиодоровић: Пред нама је најтежа недеља!

Novosti online

22. 11. 2020. у 21:44

ЗАБОРАВИТЕ НА ПУТОВАЊА ЗА НОВУ ГОДИНУ Др Тиодоровић: Пред нама је најтежа недеља!

Фото: Новости архива

СЛЕДЕЋА недеља биће изузетно тешка, али већ после 1. децембра очекујемо благо заравњење криве, а затим и постепени пад новозаражених, каже епидемиолог и члан Кризног штаба за сузбијање инфекције ковид 19 проф. др Бранислав Тиодоровић.

Какве ће бити бројке, додаје, зависи искључиво од понашања народа, од мера, да ли се поштују, спроводе, контролишу...

- Док не стигне вакцина морамо бити свесни да је вирус ту око нас па чак и када се појави вакцина, ми не можемо очекивати да ћемо одмах бити заштићени јер немогуће је одједном вакцинисати целу популацију, дакле, потребно је време за нормализацију, а то је тамо до краја следеће године - истиче Тиодоровић.

Време слава и празника

Како професор објашњава, све и да овог тренутка имамо вакцину, не можемо очекивати да ће се кратком периоду решити све, јер за заштиту од вируса потребно је време, а она се даје у две дозе, друга након 21 до 30 дана.

- Ризици увек постоје и зато морамо водити рачуна о томе како се понашамо. Сада је период слава, дакле славите само у кругу породице, само укућани. Ако сте планирали неко путовање, било где, нарочито око Нове године, заборавите на то, одложите све. Ако желимо да се вратимо у нормалу, ако желимо да сузбијемо вирус, морамо се понашати одговорно и примерено, сви без изузетка. Што се вакицне тиче, она нам је потребна, али и за то је потребно време. Морамо бити свесни да ће вакцина довести до колективног имунитета, али такође не можемо целу нацију да вакцинишемо истог тренутка. Биће људи које неће моћи да приме вакцину из различитих разлога, биће млађих од 18 година за које вакцина није предвиђена... Вакцина је важна, неопходна, чекамо је, али до тада морамо да се ригорозно придржавамо актуелних мера - изјавио је професор Тиодоровић.

Резултати мера за 14 дана

Да би било које мере дале резултат, потребно је да прође између седам и 14 дана. Оне које су недавно донесене на први поглед показују као да не дају резултате јер бројке из дана у дан све више скачу, с тим што је од тог момента прошло ипак само седам дана. Првенствено, чланови Кризног штаба одлучили су да до 1. децембра после 21 час раде само бензинске пумпе и апотеке, док би све било затворено, док је с друге стране Влада Србије је прописала седам мера заштите од ширења корона вируса, које ће бити у примени од наредног уторка, а највећа промена је скраћивање радног времена угоститељских објеката на 18 сати.

Период који је орочен до 1. децембра је сасвим довољан да покаже у ком смеру ће се даље поступати са мерама, а увек је могуће и пооштравање мера. Како је објаснио, професор Тиодоровић пред нама је озбиљан задатак, а пораст броја заражених можемо очекивати и у наредним данима, што се и догађа.

Померање школског распуста

- Тај тренд успона ће трајати у наредним данима, али после тога до краја месеца очекујемо да ћемо имати блажи пад, да би у децембра дошло до успоравања тенденције раста и полаког смиривања. Долазиће и тада до нових пикова зато сам и предложио да се зимски распуст помери из фебруара, за период децембра, од 20. децембра до 20. јануара, јер ће тако бити обухваћени празници и православни и католички - објаснио је професор Тиодоровић.

Допуна Закона о заштити становништва од заразних болести омогућава укључење већег броја људи који ће контолисати да ли се мере поштују, што је од великог значаја сада када су донешене нове мере.

- Када донесемо неке мере, народ тога треба да се придржава, али мора да постоји и контрола свега тога, да ли се то одвија онако како се прописује. Сада имамо више људи који ће то контолисати па ће се тачно видети колико се мере поштују, ако се поштују, ако смо дисциплиновани, резултат можемо имати - каже професор Тиодоровић.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)