СТЕТОСКОПОМ СЕ НЕ ЧУЈЕ НИШТА: Ако ово осетите, то је знак да је корона напредовала, а најзаразнији су они који немају симптоме!

Novosti online

22. 11. 2020. у 21:13

СТЕТОСКОПОМ СЕ НЕ ЧУЈЕ НИШТА: Ако ово осетите, то је знак да је корона напредовала, а најзаразнији су они који немају симптоме!

Фото: Depositphotos

КОРОНА изазива промене у читавом организму, читав организам је захваћен и пати под утицајем овог вируса. То је системско обољење.

Бактеријске инфекције су обично локализоване, у једном делу плућа се дешава процес који је самоограничавајући, а када је у питању корона, ти рецептори који привлаче вирус се налазе свуда, па се вирус шири по плућима, срцу...

Ћелије које привлаче вирус налазе се свуда", рекла је данас у емисији "РТС Ординација" др Ана Стојановић, начелник Одељења пулмологије КБЦ "Бежанијска Коса".

Докторка је затим објаснила специфичност упале плућа изазване ковидом.

- Sars-cov-2 изазива промене у читавом организму, читав организам је захваћен и пати под утицајем овог вируса. То је системско обољење. Бактеријске инфекције су обично локализоване, у једном делу плућа се дешава процес који је самоограничавајући, а када је у питању корона, ти рецептори који привлаче вирус се налазе свуда, па се вирус шири по плућима, срцу... Ћелије које привлаче вирус налазе се свуда - рекла је данас у емисији "РТС Ординација" др Ана Стојановић, начелник Одељења пулмологије КБЦ "Драгиша Мишовић". - Најчешће се током читаве болести не чује ништа стетоскопом, то је типично за упале плућа које захватају потку плућа, док је код бактеријских инфекција налаз недвосмислен. Ми смо научили да препознајемо и минималне промене на рендгену, али је често потребно неко време да се промене покажу, након четири-пет дана од појаве симтпома.

фото

Истакла је да антибиотици не могу да делују на вирус.

- Ова болест је самоизлечујућа, ми терапијом само стварамо услове да се тело боље избори, сви знамо да антибиотици не делују. Европски конгрес пулмолога био је у септембру, водећа имена су се изјашњавала о терапији, антибиотик је поменут као помоћна терапија. Лекар који је о томе причао рекао је да антибиотик не делује на вирусе, али некада не знате шта да урадите па морате да пацијенту дате антибиотик. Често је вирус база на којој се развија нека бактеријска инфекција, што се код ове болести тешко разграничава и зато ми дајемо антибиотик који у некој мери помогне – објаснила је др Стојановић.

Када је у питању инфективност једне особе на друге, докторка је рекла следеће:

- Оно што каже наука односно студије које су испитивале велики број пацијената у многим темљама, то је да је човек најзаразнији када нема симптоме. Када дођемо у контакт са оболелим, око два до пет дана нема симптома, тада је особа најзаразнија. Онај ко је већ оболео, не представља више ризик јер се чува. Након пет дана се обично јављају грозница, температура, дрхтавица, језа, проблеми са горњим дисајним путевима, и мада не увек, нарушено чуло укуса, мириса. Зато се препоручује да испитате чуло мириса, мирисањем лимуна, поморанџе... Тада је могуће да се јави и осећај диспнее, недостатак ваздуха, тај осећај као да вам неко седи на грудима. То је већ лош знак и показује да су плућа захваћена у већој мери.

Фото: Depositphotos

У емисији је било речи и о цитокинској олуји.

- Циљ нашег лечења је да зауставимо цитокинску олују. Тај пораст извесних супстанци у крви, интерлеукин 6 и други интерлеукини, то је једна поплава различитих хемијских материја, налет тих супстанци доводи до инфалмације. Ми пратимо пораст, они су нам, маркер упале. Ти цитокини слуте на настанак тромба, зато се даје хепарина који заправо спречава згрушавање крви - рекла је докторка и додала да је најтежа компликација акутни респираторни дистрес синдром. - То указује на воду у плућима, нестајање плућног паренхима и немогућност да се гасна размена врши.

Нагласила је да је доказано да пушачи нису заштићенији од короне, па појаснила умор као симптом ковида:

- Зашто долази до умора, немогућности да нешто урадите? Зато што остају ожиљци у одређеном проценту, рецимо једна трећина оболелих лечених у болницама има склоност ка фрибрози плућа. Народски речено, то су ожиљци на плућима, који нису функционални. То води од промена на срцу, и то оних трајних.

Фото: Depositphotos

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Lia

22.11.2020. 21:28

Vrlo lepo edukativno.Sada imamo teoretski poznato dva k.Kancer i koronu.Sve lepo precizno detaljno ali prakticno rezultat je nepoznat.0.Bilo i ostace tako. Verovatno cemo se slikati znanjem teorije pri tome neznajuci bas nista prakticno.(Treba li pojasniti i na kom jeziku?)