РАДУЈМО СЕ ЈЕР ИДЕ НА СУСРЕТ СА БОГОМ: Митрополити дабробосански Хризостом одржао потресну беседу на сахрани патријарха Иринеја

Novosti online

22. 11. 2020. у 12:46

РАДУЈМО СЕ ЈЕР ИДЕ НА СУСРЕТ СА БОГОМ: Митрополити дабробосански Хризостом одржао потресну беседу на сахрани патријарха Иринеја

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

МИТРОПОЛИТ дабробосански Хризостом, који тренутно, као најстарији владика у Светом Синоду, обавља дужност патријарха српскох, одржао је беседу на сахрани патријарха Иринеја.

Он је назначио да је патријарх Иринеј давно кренуо тешким путем.

- Давно је патријарх Иринеј кренуо овим тешким путем, кренуо је он путем који га је водио и ево сада довео до Царства Божијег - рекао је митрополит Хризостом.

Митрополит је навео да на данашњи дан треба да се радујемо јер наш патријарх коначно иде на сусрет са Богом.

- Зато данас не треба да тугујемо, већ да се радујемо што коначно иде на сусрет са Богом. Путовао је он, али се никада није предавао, већ је био узор цркви и своме роду. И када је био физички и здравствено био слаб, није поклекао. Молио се Богу и тражио снаге за сваки изазов који га снађе, тиме је показивао да је веран цркви, а не влашћу. Томе нас је учио патријарх Иринеј, да је црква светиња, а светиња мора бити изнад свих нас, то је част и достојанство нашег народа - додао је он.

Он је нагласио да се данас само привремено опраштамо од њега.

- Данас се привремено опраштамо од њега, то је велики и тужан губитак за нашу цркву. Пре 20 дана изгубили смо митрополита Амфилохија, а ево сада испраћамо и патријарха Иринеја. Али, не допустимо, браћо и сестре да туга савлада душе наше, будимо храбри како њих двојица и очекују од нас. Знамо и верујемо да су са нама, да нас гледају са висине и моле се за нас - речи су митрополита Христозома.

- Својим молитвама био је и уз Косово равно, у Ариљу, Чачку, Нишу, у Америци, Канади и Москви, зато немојмо туговати, браћо и сестре, већ научимо од њега како да се боримо за себе и свој народ - рекао је митрополит.

- Драги наш патријарше, опрости нас и благослови за све што погрешисмо и послушасмо, опрости што смо те у овој пошасти самог оставили у болници, опрости нам и моли Бога за нас - рекао је митрополит Хризостом. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)