СИМБОЛИКА ПРЕДМЕТА НА ПАТРИЈАРХОВОМ КОВЧЕГУ: Због чега је прекривен плаштом зелене боје? (ФОТО)

Novosti online

22. 11. 2020. у 11:00

СИМБОЛИКА ПРЕДМЕТА НА ПАТРИЈАРХОВОМ КОВЧЕГУ: Због чега је прекривен плаштом зелене боје?  (ФОТО)

Фото: Танјуг

КОВЧЕГ са телом покојног патријарха Иринеја изложен је у Храму светог Саве, где је у 9 сати почела литургија, након чега ће он бити сахрањен у крипти.

Преко његовог ковчега пребачен је зелени плашт, а на њему стоје још неки предмети, који се везују за живот и мисију патријарха: капа, штап, јеванђеље, крст.

Како је објашњено на РТС-у током преноса уживо, реч је о обележјима архијерејске службе.

- Ту је мандија, зелени плашт, који патријарх и епископи носе кад улазе у храм пред почетак литургије, у неким моментима вечерњег и јутарњег богослужења. Ту је панакамилавка, то је капа са белим платном која је у нашој традицији одлика нашег патријарха. Ту је његов архијерејски штап жезал, јеванђеље које је проповедао целог живота, крст којим је освећивао свет, то су све одлике његовог достојанства - прокоментарисао је.

Тело патријарха јуче је било изложено и у Саборној цркви, да би потом током дана било пренето у Храм светог Саве, где су грађани могли да се опросте од њега.

Патријарх српски Иринеј преминуо је у петак у 7 сати и 7 минута у својој 91. години. Влада Србије је истог дана донела одлуку о проглашењу тродневне жалости.

(Телеграф.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)