БИЋЕ САХРАЊЕН НА ПРАЗНИК КОЈИ ЈЕ ПУНО ВОЛЕО: Свештеник Андрић присетио се речи патрирарха Иринеја о Егинском Чудотворцу

Новости онлине

21. 11. 2020. у 21:10

БИЋЕ САХРАЊЕН НА ПРАЗНИК КОЈИ ЈЕ ПУНО ВОЛЕО: Свештеник Андрић присетио се речи патрирарха Иринеја о Егинском Чудотворцу

Фото: З. Јовановић

Патријарх Иринеј, који је преминуо јуче, биће сахрањен сутра у Храму Светог Саве, на празник Светог Нектарија Егинског.

Свештеник из Ваљева Ненад Андрић написао је на свом Фејсбук профилу да је сутра празник Св. Нектарија Егинског, као и да је тај празник патријарх Иринеј веома волео.

- Наш Патријарх Иринеј је волео Светог Нектарија пуно и ето на његов празник се сахрањује, верујем Светац ће га чекати са Св. Савом на Небу Божијем. Да воли Св. Нектарија веома, Патријарх ми је рекао када је прочитао моју књигу о св. Нектарију, за коју ми је увек дао благослов и усмени и писмени да у Београду одржавам представљања (промоције) књиге о Егинском Чудотворцу. Царство му Небеско - додао је Андрић.

КО ЈЕ СВЕТИ НЕКТАРИЈЕ ЕГИНСКИ?

Свети Нектарије Егински је грчки монах који је био настојник манастира на острву Егина поред Атине. Живео је половином 19. века а преминуо 1920. године. Моле му се посебно болесници који болују од канцера, рака и малигних болести.

 

У недељу 22. новембра је празник Св. Нектарија Егинског. Наш Патријарх Иринеј је волео Св. Нектарија пуно и ето на...

Posted by Ненад В. Андрић on Friday, November 20, 2020

Сви верници одлазе код његових светих моштију у цркву на острву Егини, у манастире који имају честицу Светог Нектарије Егинског (део светих моштију) или се целивају његове иконе, помазује се освећеним уљем Светог Нектарија Егинског и сваки дан се чита Акатист и молитва Светом Некатрију Егинском за исцељење.

Када год верник жели да упути снажну молитву за свој проблем, жељу, болест, он се читањем акатиста обраћа светитељу да га он заступа код Господа Бога и да својом заслугом на небу коју има, помогне молитвенику.

(Пинк)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

SERB

21.11.2020. 23:00

За сваког српскоге патријарха, посебно су важна два празника: Свети Стефан Првомученик - заштитник средњевековне Српске земље Далмације, Босне, Захумља, Травуније, Диоклије и Раса, и Свети Архангел Михајло - крсна слава Војислављевића и Немањића, који вуку корене из Травуније. Данас је Аранђеловдан, а сутра ће Његова светост Патријарх српски Иринеј бити сахрањен у храму Светога Саве Немањића. Тако ће бити затворена још једна страница повести српског народа у години када се обележава осам вијекова од стицања аутокефалности Српске цркве.