НЕМА ВИШЕ ОДСТУПАЊА: Др Кон открио на колико времена су орочене нове ригорозне мере

Танјуг

21. 11. 2020. у 09:30

НЕМА ВИШЕ ОДСТУПАЊА: Др Кон открио на колико времена су орочене нове ригорозне мере

Фото: Принтсцреен/Пинк

ЕПИДЕМИОЛОГ Предраг Кон очекује да предлог Кризног штаба, који се тиче увођења рестриктивнијих мера, међу којима је она да сви објекти, осим прехрамбених радњи, апотека и пумпи, раде до 17 часова, данас или сутра буде озваничен.

Кон је на ТВ Пинк рекао да је такав предлог прослеђен председници Владе Србије.

- Мере које смо предложили јуче из медицинског дела орочене су на две недеље. После сваке две недеље морају се поново анализирати - рекао је Кон.

Он је додао и да ће се резултати мера, које су донете у уторак, видети тек пред крај следеће недеље.

- Имамо сада додатни ризик који се односи на окупљање верника приликом испраћаја патријарха Иринеја. То је велики ризик за заражавање и замолио бих грађане да што више воде рачуна о дистанци и ношењу маски и да направе размак - рекао је Кон.

Када је реч о обележавању слава, Кон је подсетио на раније саопштење СПЦ-а у којем се верници позивају да славе славу, али у оквиру домаћинства.

Кон је оценио и да је било мало кашњења у увођењу рестриктивнијих мера које су сада на снази, али и приметио да се раније донете мере нису довољно поштовале.

- Ми се приближавамо бројки од 6.000 хоспитализованих. Нема више одступања, мере морају да се поштују. Потребно је време да се смањи трансмисија, па онда и да почне пражњење болница. И то ће се догодити. ефекте ћемо видети у наредним недељама - рекао је Кон.

Он је рекао да је вирус из породица дошао и у школе, те да је предложено и да се пређе на онлајн наставу, посебно за средње школе у периоду од недељу дана.

- То значи спајање две недеље, јер они иначе недељу дана иду онлајн. Међутим, и то све не мора да да резултате зато што је вирус опште присутан и ми смо сада у много тежој ситуацији да ово сузбијемо него што смо били раније - рекао је доктор Кон.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)