ВАСЕЉЕНСКИ ПАТРИЈАРХ ВАРТОЛОМЕЈ: Срби да буду поносни на све што је Иринеј чинио

Novosti online

20. 11. 2020. у 17:33

ВАСЕЉЕНСКИ патријарх Вартоломеј изразио је саучесће поводом смрти патријарха Иринеја и рекао да српски народ треба да буде поносан на све што је патријарх Иринеј учинио за светосавску цркву и за љубав коју је ширио.

ВАСЕЉЕНСКИ ПАТРИЈАРХ ВАРТОЛОМЕЈ: Срби да буду поносни на све што је Иринеј чинио

AP Photo

- Управо сам се, на вечерњем богослужењу, које смо служили у Васељенској патријаршији, помолио за душу блаженопочившег ми брата и саслужитеља, мудрог духовника и духовног вође српског народа, патријарха Иринеја - рекао је Вартоломеј.


Он је додао да као мајка црква изражавају саучешће српском народу и српској цркви и да је писмено саучешће пре неколико тренутака упутио и српској патријаршији.

- Васкрсли Господ је одлучио да призове у Царство небеско брата ми и саслужитеља Иринеја, а српски народ увек да буде поносан на све оно што је учинио за своју светосавску цркву и за љубав коју је ширио широм васељене, баш као прави пастир - казао је васељенски патријарх.

Он је додао да је патријарх Иринеј показивао велико разумевање и љубав према свим људима, чак и онда, када су изражавали друге и супротне ставове везане за православље и за његов српски народ.

- Показао је ширину и благодат сваким својим делом у животу. Нека му Господ подари вечно рајско насеље и нека се пред престолом Господа моли за српски народ и све православне хришћане - поручио је Вартоломеј.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

dan

20.11.2020. 18:22

Он је по канону први међу патријарсима и због тога има име Васељенски. Тада, у 4 веку, је крунисао Византијског цара као најмоћнијег хришћанског владара.Тада је био и испред Рима ! Од Васељенске патријаршије смо добили и хришћанство и аутокефалност 1219, као и томос (повељу) 1920 ! Због тога смо и православни !!