„АКО СЕ ОДРЕКНЕМО КОСОВА, ОНДА НЕЋЕМО ПОСТОЈАТИ“: Епископ рашко призренски Теодосије о упокојеном патријарху Иринеју

Д. Зечевић

20. 11. 2020. у 17:25

МНОГО бисмо могли да кажемо о нашем патријарху и њему заиста припада да буде отац свих нас на Косову и Метохији.

„АКО СЕ ОДРЕКНЕМО КОСОВА, ОНДА НЕЋЕМО ПОСТОЈАТИ“: Епископ рашко призренски Теодосије о упокојеном патријарху Иринеју

Фото: Д. Зечевић

Имао је велико разумевање за Косово и Метохију, за све нас који овде живимо, истрајавамо, опстајемо. Био нам је велика подршка. Нарочито мени као епископу, свештенству и монаштву, али и оним верницима и народу који истрајавају све ово време и не желе да напусте ове свете просторе.

Фото: Д. Зечевић

 

Ово је између осталог владика Теодосије казао о упокојеном патријарху Иринеју, а налази се на сајту епархије рашко-призренске.

Према речима владике Теодосија, упокојени патријарх је имао разумевање за ситуацију на КиМ и саосећао са сваким човеком.

- Став патријарха Иринеја веома је јасан по питању Косова и Метохије, као и Свети архијерејски сабор и патријарх је сваки пут истицао да се не смемо одрећи наше свете земље, нашег Јерусалима, нашег Призрена, Пећке патријаршије и Дечана, Грачанице - истиче владика Теодосије и подсећа на патријархове речи да су Косово и Метохија наше срце и душа.

САДА БЛИЖИ БОГУ

- За кратко време смо изгубили два истинска пастира, митрополита Анфилохија и нашег дивног патријарха Иринеја. Господ их је узео, јер господ има своје планове а ми хришћани имамо наду и нарочито у овом тренутку се молимо за покој њиховох душа. И сматрамо да су они сад ближи Богу, да имају већу слободу пред Богом и да нас заступају у овом тренутку кад нам је заиста то и потребно а што ће нас покренути и мотивисати да на првом месту истрајемо а онда да као људи будемо усправни пред свима и да оно шта је најважније сачувамо своју веру у своје светиње и народ на овим просторима-истакао је владика.

-Ако се одрекнемо Косова и Метохије и ако напустимо ове свете просторе, ми више нећемо постојати, нећемо бити оно шта су вазда били наши преци и наши свети и да ћемо постати потпуно нешто друго, нама страно и не нама својствено. Те речи и такав став патријарха нама уливају додатну снагу али и обавезу да ми истрајемо на том путу, да његов завет и аманет очувамо. Ја као епископ сам заиста то доживео као његов аманет мени да истрајемо до краја на овим просторима и да се не смемо никада, али никада, одрећи нашег Косова и Метохије-наводи се даље у саопштењу владике Тедосија пренетом на сајту епархије рашко-призренске.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

MORAVAC

21.11.2020. 00:41

@Rasa - Mozda mislis da si "Levo" orijentisan, ali ti srce "IZNAD" levog i desnog. To je ono sto Vladika Nikolaj Velimirovic a sada Sv. Nikolaj Zicki i Ohridski stalno govorio, "DA BUDEMO IZNAD ISTOKA i ZAPADA". Pustimo neka velike sile vode svoju politiku i gledaju svoje interese. Mi Srbi moramo biti "SLOZNI" i da nikad ne izdamo Srbske interese.