"КОЛИКО ЈЕ ТО МОЋНО ОРУЖЈЕ": Војници на обуци у гађању минобацачима (ФОТО/ВИДЕО)

Novosti online

20. 11. 2020. у 16:24

КОЛИКО ЈЕ ТО МОЋНО ОРУЖЈЕ: Војници на обуци у гађању минобацачима (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: Министарство одбране

ВОЈНИЦИ на добровољном служењу војног рока генерације „септембар 2020“ из Центра за обуку копнене војске у Пожаревцу, специјалности послужилац на минобацачу, налазе се на стационарном логоровању у Војном комплексу „Пасуљанске ливаде“, где изводе своја прва гађања из минобацача 82 милиметра М69.

Циљ стационарног логоровања је да се војници у реалним условима обуче у тактичким радњама поседања положаја, одбране и напада и реализују програмска гађања, истиче мајор Александар Варга, командант батаљона за обуку у Центру за обуку копнене војске.

 
- Војници су мотивисани за рад и безбедни током извођења свих планираних садржаја обуке. Гађање је оцењено врло добром оценом, а војници су на прави начин приказали знања усвојена у протеклих месец дана обуке. Стационарно логоровање је најбољи начин и прилика да се војници провере у практичном раду у реалним условима – истиче мајор Варга.  
Међу војницима који су први пут гађали из минобацача су и Дејан Лебовић из Бајмока и Анђела Ракић из Ниша.
 
- Први пут сам гађао из минобацача и схватио колико је то моћно оружје. Трема је била присутна али је гађање добро завршено - рекао је војник Дејан Лебовић, који се за служење војног рока одлучио због наставка традиције али и зато што жели да се запосли у Војсци Србије.
Војник Анђела Ракић се одлучила да служи војни рок јер је желела да настави очевим стопама. Обука јој није лака, али како каже, очекивања су јој испуњена.
 
- Ово ми је прво гађање из минобацача и осећај је феноменалан. Трему нисам имала јер сам током обуке имала добре резултате као нишанџија, тако да сам била заиста спремна за гађање и дала сам свој максимум – каже војник Анђела Ракић.
 
У јединици се предузете све мере на спречавању ширења заразе вирусом Ковид-19, а тако се поступа и током логоровања на полигону Пасуљанске ливаде.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)