НОВИНАРИ СА КОСМЕТА О СУСРЕТИМА СА ПАТРИЈАРХОМ: Није могао да замисли да Призрен или Пећка Патријаршија буду у другој држави

Д.З.

20. 11. 2020. у 14:02

НОВИНАРИ СА КОСМЕТА О СУСРЕТИМА СА ПАТРИЈАРХОМ: Није могао да замисли да Призрен или Пећка Патријаршија буду у другој држави

Фото: Приватна архива

НЕКА му дечија песма из Ораховца буде облак који ће га однети у наручје Господње.

Овако гласи опроштајна порука Оливере Радић, новинарке и професорке књижевности из Ораховца која је као и бројни новинари са Космета често сретала сада упокојеног патријарха Иринеја. Наиме, новинари који су га често пратили током његовог боравка и посета светињама на Космету сећају се да је увек пристајао да одговара на њихова питања. Није се, како нам говоре колеге, либио да одговара и на најтежа питања али је, кажу, често знао и да се нашали на свој али и рачун новинара. Међути, описујући га као смиреног али и оног који је умео да охрабри свој народ, новинари истичу немерљивим његово присуство,али пре свега речи охрабрења које је упућивао Србима на Космету.

Фото: Приватна архива

- Његове речи које су се дубоко урезале у главу сваког Србина на Космету јесту да нема поделе Косова и Метохије и било каквог издвајања овог простора из нашег културног духовном и државног живота, као и да нема Србије без Косова и Меотхије - истиче Живојин Ракочевић новинар и публициста из Грачанице који подсећа на честе патријархове изјаве да не може замислити да Призрен или Пећка Патријаршија буду у некој другој држави.

- То је за његову светост било просто незамисливо - додаје Ракочевић док је Оливера Радић истиче да је , како говоре старији мештани, био једини патријар у новијој историји који је долазио у Ораховац и служио литургију као патријарх.

АНЕГДОТЕ

Новинари са Космета присећају се да је партијарх некада знао и оштро да узврати на непремирена питања албанских новинара, али и оних српских који су се некада довијали како би му пришли да се сликају са њим. Тако је и на покушај потписника ових редова да одобровољи његову светост да се фотографише са верницима, запитао новинарку “Од којих је? “

-Често смо бившег игумана Острога који је био од Зечевића, задиркивали што није завршио Богословски факултет, а он би нам узвраћао: Ни Његош га није имао па је био паметнији од свих Вас” - рекао нам је једном приликом партијарх насмејавши се на нашу опаску да је то доказ да су “Зечевићи паметни”.

-Долазио нам је и патријарх Павле али као владика. Патријарх Иринеј је током посете КиМ 2013 године сам тражио да дође и посети Ораховац и Велику Хочу, пошто је овде долазио и служио литургије и када је био професор у призренској богословији-дадаје наша саговорница и истиче да се сада већ упокојени патријарх Иринеј, радовао сусретима са људима, децом.

- Благосиљао их је, деца су певала, а он је плакао - истиче Оливера и додаје да ће јој посебно у сећању остати патријархова посета из априла 2019 године када је служио литургију у овдашњем храму.

Фото: Приватна архива

-Толико година а толико оштроумља, љубави, вере... Ишла сам испред њега и владике Теодосија до конака Пећке Патријаршије. Није журио, упијао је сваку честицу ваздуха , посматрао сваку оронулу кућу зауставио се пред сваким човеком.Сваког је саслушао...То су биле воља и снага.И највише је љубави испољавао према старима.Гледала сам их како се држе за руке и гледају у очи... Као да су расли зајендо .Тако су се разумели. Остави је траг на овој нашој калдрми, међу нама , нашом децом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)