„ДО ПОСЛЕДЊЕГ ДАХА ПРЕДАНО ЈЕ СЛУЖИО ЦРКВИ И НАРОДУ“ Амбасада Србије у Црној Гори изразила саучешће поводом смрти патријарха

Novosti online

20. 11. 2020. у 13:45

„ДО ПОСЛЕДЊЕГ ДАХА ПРЕДАНО ЈЕ СЛУЖИО ЦРКВИ И НАРОДУ“ Амбасада Србије у Црној Гори изразила саучешће поводом смрти патријарха

Фото: Амбасада Србије у Подгорици

АМБАСАДА Републике Србије у Црној Гори изразила је саучешће поводом смрти патријарха српског Иринеја.

-У петак, 20. новембра у 7:07 часова у Војној ковид болници

„Карабурма“ у Београду, упокојио се у Господу Његова Светост Архиепископ пећки, Митрополит београдско-карловачки и Патријарх српски г. Иринеј (Гавриловић), четрдесет пети предстојатељ на трону Светога Саве.

Његова Светост је изгубила борбу са опаком болешћу, која је као ниједна пре,  целокупну људску цивилизацију увела  у кризу и тела и духа. До последњег свога даха предано је служио Цркви и народу, не одступајући ни мало, свестан да због својих дубоких година и нарушеног здравља ризикује  и сопствени живот. То је, недавно показао када је упркос тешкој епидемиолошкој ситуацији одлучио да се, заједно  са браћом архиријерима и верним народом, достојно опрости и испрати свога брата у Христу и служби-блаженог спомена митрополита црногорско-приморског Амфилохија.

Српски народ изгубио је не само свог духовног пастира, већ велику личност, историјску личност, која је обележила једну деценију, врло тешку  за српски народ, цркву и државу. Време које је пред нама, судиће о делима и животу блаженопочившег патријарха Иринеја и посведочиће значај и улогу  коју је имао у периоду када је Српска православна црква обележила 1700 година Миланског едикта, 800 година аутокефалности СПЦ, 8  векова Ђурђевих ступова, 6 векова Манасије,  и што је најзначајније завршетка монументалног Храма Светог Саве- који за све Србе има значај јерусалимског храма, који нас окупља, сабира и уједињава. Зато није случајно што ће управо блаженопочивши патријарх српски Иринеј бити први српски патријарх који ће бити сахрањен у Крипти Храма Светога Саве, где ће се убудуће сахрањивати сви српски патријарси. На тај начин он је, као завршни камен духовног мозаика и освећења Храма Светог Саве, уградио  и себе самог у овај храм. Својим боравком у Острошкој светињи, као управник монашке школе у тешким временима  показао је велику љубав  и веру,  када је она била најпотребнија Црној Гори. То је сведочио и сваким својим боравком и посетом свом народу и Цркви у Црној Гори, у коју је радо долазио, и у коју је увек  приман са великом христоликом радошћу и љубављу и поруком верног народа и Цркве благословен који долази у име Господње.

Остао је веран Светолазаревском завету  и радостан одлази у наручје Светом Сави испуњеног аманета Храма Светог Саве.

У име дипломатско-конзуларног особља Амбасаде и Генералног конзулата Републике Србије у Црној Гори,  као и у своје лично име, изражавам најискреније саучешће  архиријерима, свештенству и монаштву Српске православне цркве и верном  народу у Републици Србији,  и Црној Гори као и свуда у расејању, на губитку свог првојерарха и  уз огроман осећај туге и молитвене жеље да Господ упокоји уснулог патријарха нашег Иринеја и подари му Царство Небеско. И зато су нам у овом дану великог губитка и жалости  више него икада  потребни слога, јединство и заједништво.

Вечан ти спомен Светости и хвала  Вам на свему што сте учинили за српски народ Цркву и Државу – стоји у саопштењу Амбасаде, објављеном на сајту.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)