КАКО СЕ БИРА НОВИ ПАТРИЈАРХ? Ово је процедура за избор поглавара СПЦ

Novosti online

20. 11. 2020. у 13:51

КАКО СЕ БИРА НОВИ ПАТРИЈАРХ? Ово је процедура за избор поглавара СПЦ

Фото Н. Скендерија

ПАТРИЈАРХ Иринеј, 45. по реду, преминуо је данас у Београду након вишенедељне борбе са коронавирусом. Док читав српски народ жали патријарха, Српска православна црква већ мора да размишља о томе ко ће доћи на њено чело, јер је рок за избор новог поглавара СПЦ три месеца.

А процес избора није једноставан. Наиме, избор патријарха српског, који је од 22. јануара 2010. године био патријарх Иринеј, врши се на заседању Светог архијерејског сабора, проширеном и активним викарним епископима, и то најкасније у року од три месеца од дана када се патријарашки престо упразни. Патријарх се бира између активних епархијских архијереја који управљају епархијом најмање пет година.

Патријарх српски се бира када је присутно најмање две трећине чланова, под председништвом најстаријег архијереја по посвећењу и то жребом између тројице кандидата изабраних тајним гласањем и апсолутном већином. Одсутни архијереји могу овластити друге епархијске архијереје да уместо њих гласају, с тим што један архијереј може бити опуномоћен само једним гласом.

Како су оценили у самој Патријаршији, на овај начин избор је "по вољи божијој и мери народа".

Иначе, раније је патријарха српског бирао Изборни сабор Српске православне цркве, кога су поред архијереја сачињавала и поједина свештена и световна лица.

Патријарх српски, чија пуна титула гласи "архиепископ пећки, митрополит београдско-карловачки и патријарх српски", врховни је поглавар Српске православне цркве. Он је председник је Светог архијерејског сабора, Светог архијерејског синода и Патријаршијског управног одбора. Патријарх има сва права и дужности епархијског архијереја у својој Архиепископији београдско-карловачкој и њом управља уз помоћ својих викарних епископа.

(Курир.рс)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)