ВОЛЕО ЈЕ ТОПЛИЦУ ЗБОГ НАРОДА И СВЕТИЊА Патријарх Иринеј често је посећивао манастир Светог Николе - прву Немањину задужбину

Д.З.

20. 11. 2020. у 10:00

ВОЛЕО ЈЕ ТОПЛИЦУ ЗБОГ НАРОДА И СВЕТИЊА Патријарх Иринеј често је посећивао манастир Светог Николе - прву Немањину задужбину

Фото: Д. Н.

УПОКОЈЕНИ српски патријарх Иринеј радо је долазио у Топлицу, поготову у Куршумлију где је приликом одлазака или повратка са Космета посећивао и манастир Светог Николе, прву Немањину задужбину.

Последњи пут у Куршумлији боравио је почетком октобра када је освештао три звона за реконструисану северну кулу на овом обновљеном манастиру. Такође, према речима овдашњег свештенства, када је долазио у цркву свете Тројице у центру града, патријарх Иринеј је говорио да воли Топлицу због народа, који је по његовим речима поштен и храбар, али је стално изражавао наду да ће Куршумлија променити назив у Беле Цркве, односно вратити некадашњи назив који, како је казао и заслужује. Приликом једне од посета овој цркви, на годишњицу бомбардовања тадашње СРЈ, патријарх је у изјави нашем листу казао да “не смемо заборавити зло које нам је нането” али и да се “не могу радовати они који су то учинили” јер је , како је казао “божија увек последња реч”.


-Сила Бога не моли, али Бог силу не воли - подсетио је тада патријарх Иринеј на чувену народну изреку применивши је везано на Нато интервенцију на нашу земљу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)