ПОСЛЕДЊА ПОРУКА СРБИМА СА КОСМЕТА: Овако је патријарх Иринеј говорио приликом своје последње посете Косову и Метохији

Д.З.

20. 11. 2020. у 09:12

ПОСЛЕДЊА ПОРУКА СРБИМА СА КОСМЕТА: Овако је патријарх Иринеј говорио приликом своје последње посете Косову и Метохији

Фото: АП/Дарко Бојиновић

ЊЕГОВА светост патријарх Иринеј волео је Космет и наше светиње и радо је долазио на Косово и Метохију. Волео је овај део наше земље и увек је истицао да је Космет срце Србије и да га се не смемо одрећи.

Био је посебно емотиван везан за Призрен где је предавао у призренској Богословоји али и за Пећку Патријаршију, где је устоличен. Често је долазио до Грачанице, где се, како је говорио осећао као код куће.

Ово су прве речи које су нам изговарали Срби са Космета после вести о упокојењу српског патријарха Иринеја. Вест о његовом упокојењу примили су са тугом, али како нам говоре, и са радошћу јер је волео наш народ и светиње на Космету.

И док понављају његове изјаве да је “Космет бит српског народа” повратници из метохијских средина присећају се устоличења српског патријарха Иринеја у Пећкој Патријаршији трећег октобра 2010 године .

Тада је, присећају се, у присуству неколико хиљада званица и верника у посебној церемонији устоличен српски патријарх Иринеј којег су у трон врховног поглавара СПЦ увели недавно упокојени митропполит црногорско-приморски Амфилохије и митрополит загребачко - љубљански Јован.

Тада је у беседи после устоличења патријарх позвао на мир и љубав и истакао да српски народ нема другу државу осим земље Србије, у чијем је саставу, како је нагласио, вековима, Косово и Метохија.

Манастирска порта била је мала тада да прими све вернике који су желели да присуствују овој церемонији, а радост монаштва и свештенства са Космета огледала се тада због ове свечаности али и чина устоличења 45 по реду српског партијарха. Патријарх Иринеј радо је долазио. Тако је средином априла прошле године после посете Штрпцу и косовском поморављу патријарх боравио у Грачаници где се окупљеним верницима који су га дочекали обратио у порти манастира, задужбине светог краља Милутина. И тада је српски патријарх позвао на јединствао рекавши да је српском народу најнеопходнија слога и заједништво.

- Моћници планирају да нас удаље са ових простора, али они то једно мисле, али данас је важно шта Господ мисли, а Господ ће мислити о нама онолико колиго га носимо у срцима својим. Зато се морамо вратити својој вери, цркви, морамо се вратити Богу - поручио је патријарх Иринеј априла месеца прошле године у порти манастира Грачаница поручујући верницима широм земље да верују својој цркви. Он је тада, што је посебно остало упечатљиво на српски наорд на КиМ, поручио да су одувек ови свети предели били под великим искушењима, нападани, гоњени али да су управо зато драгоценији.

- Наш народ се одувек окупљао у овим светињама посебно овде на Косову и Метохији. Јер тамо где су светиње ту је и народ, и зато смо хвала Богу овде и опстали и опстаћемо - поручио је проликом једне од последњих посета Космету упокојени српски патријарх Иринеј који је радо долазио на Космет.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)