„ЊЕГОВО ИМЕ БИЋЕ УПИСАНО ЗЛАТНИМ СЛОВИМА У СРПСКОЈ ИСТОРИЈИ“: Речи Иринеја на сахрани Амфилохија ће се заувек памтити

В.Н.

20. 11. 2020. у 08:36

„ЊЕГОВО ИМЕ БИЋЕ УПИСАНО ЗЛАТНИМ СЛОВИМА У СРПСКОЈ ИСТОРИЈИ“: Речи Иринеја на сахрани Амфилохија ће се заувек памтити

Foto: Д. Миловановић

ЗА МАЊЕ од месец дана српски народ и Српска православна црква су изгубили два кључна човека. Један је покојни митрополит Амфилохије за кога се већ говори да је преминуо након што је "испунио свој последњи задатак" на овом свету, а други је патријарх Иринеј који нас је напустио јутрос након тешке борбе са вирусом корона.

Патријарх Иринеј присуствовао је сахрани блаженопочившег митрополита Амфилохија. 

У говору који је одржао на сахрани, патријарх је казао да је митрополит Амфилохије доласком на дужност дочекао народ отуђен од вере, празне манастире без монаштва.

- Данас смо се сабрали да молитвено испратимо господу нашем митрополита Амфилохија, тамо где ћемо сви једнога дана бити. Храбро и пожртвовано се борио за опстанак православне вере у Црној Гори. По устоличењу сусрео се са невероватним проблемима и народ отуђен од вере. Већина храмова претворена у торове за стоку, манастири без монаштва, једном речју, духовна запуштеност у читавом народу. Уз помоћ божију, упорним трудом и напором, Амфилохије је крчио коров на њиви господњој. Уместо звона са оваца и коза настањених у храмове, зазвонила су црквена звона и умилини славопој Богу. Почео се сабирати народ, обновљено је свештенство и монаштво, а тиме и вера у народу, за релативно кратко време Црна Гора васкрсавала и постајала углед српској цркви и српском народу. Духовно обновљена Црна Гора са митрополитом Амфилохијем на челу имала је снагу да се одупре и да стане на одбрану својих светиња, да подигне дух и углед свога имена кога је претходна власт свела на националну мањину. Покретач свих обнова био је управо благопочивши митрополит. Подржан народом и свештенством, зато ће његово име бити уписано златним словима у српској историји као угледне личности, цењен и поштован у целом православљу. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)