ОВАКО ЈЕ ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ ГОВОРИО О КОСОВУ: Царски Призрен и Пећка патријаршија никада неће бити ван Србије, ситуација се мења у нашу корист

Novosti online

20. 11. 2020. у 07:41

ОВАКО ЈЕ ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ ГОВОРИО О КОСОВУ: Царски Призрен и Пећка патријаршија никада неће бити ван Србије, ситуација се мења у нашу корист

Патријарх Иринеј / Фото СПЦ

ПАТРИЈАРХ српски Иринеј преминуо је данас у ВМЦ Карабурма, након тешке борбе са вирусом корона. Патријарх је био изузетно везан за Косово и Метохију, напаћене Србе који су живели доле и све наше светиње.

Он је био професор Призренске богословије 1959—1968. године, а ректор од 1971—1974. године. Увек је истицао да српски народ не може да се помири са тим да Косово буде изван Србије.

- Да царски Призрен, у коме су царовали Милутин и Душан. Да Пећка патријаршија, која је званична резиденција српског патријарха и српске цркве буде изван Србије, то у нашу главу не може да уђе - говорио је поглавар СПЦ. Он је такође говорио и о животу наших људи на Космету, и истицао је да то није живот, без слободе и икакве наде у будућност. - Али се боре и желе да остану, иако други чине све да их тамо буде мање - говорио је Иринеј. Он је истицао да Албанци нису освојили Косово у рату, него "благодарећи светским пријатељима" који су им омогућили да се населе на Косову.

- У томе их је у многоме помагао свет. Ја кад сам први пут дошао у Призрен, тамо је било 16.000 Срба, сада их има 20 душа. Тако је и у Приштини и у Пећи и у Ђаковици - говорио је пастир српске цркве. Иринеј је оценио да албански политичари због отворене подршке моћних западних држава "нису вољни ни да разговарају, а камоли да преговарају" са српском страном. - Увек сам говорио да у решавању проблема на Косову први услов треба да буде безбедан повратак 250.000 Срба, протераних од 1999. до 2004. године.

Mеђународна заједница треба да помогне најпре по том питању, па тек онда да организује разговоре о другим темама - говорио је он. Патријарх Иринеј је такође истицао да се државни врх Србије озбиљно и храбрп бори са проблемима на Космету, и истакао и да се ситуација у свету по том питању полако мења.

- Нема неког великог корака, али је то ипак присутно. Добијамо утисак да се они мењају у корист нашег народа. Какве ће плодове то донети, остаје да се види - говорио је патријарх Иринеј. Он је истицао да не сумња у велики напор који чини државни врх да одоли том, како је навео, великом искушењу и да поједине земље промене своје мишљење и ставове о Косову и Метохији.

- Верујем да ће њихов напор донети плода, као што верујем да ће многе државе које су се показале као тешки непријатељи видети ситуацију и да ће заузети другачији став - говорио је паријарх Иринеј.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)