НАЛЕД ВАЖНИЈИ ПАРТНЕР ОД РАДНИКА: Синдикати незадовољни третманом при доношу нових прописа

Ј. Ж. С.

19. 11. 2020. у 17:46

БЕЗБЕДНОСТ и здравље на раду су од приоритетног значаја за запослене у свим секторима посебно у време корона вируса.

НАЛЕД ВАЖНИЈИ ПАРТНЕР ОД РАДНИКА: Синдикати незадовољни третманом при доношу нових прописа

Фото: СССС

У писању закона који регулише ову област званично и по свим међународним, посебно европским стандардима и правилима учествују репрезентативни синдикати, Унија послодаваца, Социјално-економски савет, Влада и Скупштина Србије, кажу у Савезу самосталних синдиката Србије.

Како наглашавају, они су кључни партнери у свим фазама усаглашавања интереса и постизања консензуса око одређеног законског пројекта.

- Међутим, изгледа да сви само фигурирају у процедури и одлучивању какав ће бити завршни текст закона. Иако званично нема третман учесника у социјалном дијалогу на нивоу Србије, НАЛЕД има најзначајнију, могло би се рећи и пресудну улогу, у креирању најважнијих пројеката и закона у сфери радних односа, социјалне и економске политике - кажу у СССС.

О томе се у последњих неколико година, тврде синдикалци, само шушкало и иза затворених врата говорило, а од недавно то се и званично промовише као канон. Наиме, на основу дописа Управе за безбедност и здравље на раду који је на адресу СССС стигао крајем прошле недеље, сада је сасвим очигледно да ће овај и друге законе у Србији убудуће писати, предлагати и о њима одлучивати НАЛЕД.

- Они су брзопотезно од конституисања Владе дали "предлог" на Нацрт закона, а не зна се ко је утврдио текст нацрта на који НАЛЕД даје сугестије и предлоге, како предлог закона који Скупштина у претходном сазиву није разматрала може бити и текст нове владе, зашто Министарство рада није формирало нову радну групу и дало јој задатак, зашто предлози синдиката немају исти третман ако не већи од предлога који даје НАЛЕД, и још много тога.

СССС ће од Управе за безбедност и здравље на раду затражити разјашњење потеза који су одраз непартнерског и некоректног односа према синдикату, док ће од Министарства за рад и Владе захтевати стриктно поштовање комплетне процедуре у поступку доношења закона који су од изузетног значаја за положај радника у Србији,

- Ако нас не желите за партнера, добили сте јаког противника - огорчени су у СССС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)