ЧАРШИЈА И ДАНАС ЗАВИДИ ЉИЉИ ЛЕПОТИЦИ: Она је пре више од пола века понела титулу најлепше бивше Југославије

Ј. ДИНЧИЋ

01. 12. 2020. у 08:20

ЧАРШИЈА И ДАНАС ЗАВИДИ ЉИЉИ ЛЕПОТИЦИ: Она је пре више од пола века понела титулу најлепше бивше Југославије

Фото приватна архива

ГРАЦИОЗАН ход и достојанствено држање задржала је и после 56 година.

И данас када прошета белопаланачким корзом никога не оставља равнодушним. Како то углавном бива у чаршији се успех, макар се он десио пре више од пола века, не прашта.

Људи је или воле или не воле, средине нема. Љиљана Шурдиловић, или Љиља Лепотица, како је и сада зову њени Белопаланчани, давне 1964. године прославила је ову варошицу.

Тада, у великој Југославији, девојчурак са сиротињског југа Србије понео је титулу најлепше жене у држави. Окитила се Љиља признањем за које у оно време већина њених исписница није ни знала да постоји.

Тада се за Белу Паланку чуло широм света, многи су је тада називали и престоницом лепоте, а све захваљујући њиховој лепотици. Те, давне топле јулске вечери, на Ташмајдану, међу стотинак девојака на осмој по реду смотри за избор најлепше Југословенке, луче белопаланачко понело је ласкаву титулу.

- Сећам се да је стадион био пун публике, и сви су углавном подржавали Миљу Вујановић, иначе рођену Београђанку која је проглашена за прву пратиљу - присећа се Љиља. - Програм је водио Мића Орловић и када је изговорио моје име, мислила сам да је погрешио. Тада се стадионом преломио громогласан аплауз, а мене обузео неки предиван осећај.

ПОБЕДИЛА МИЉУ ВУЈАНОВИЋ

НА ОСМОЈ по реду смотри за избор најлепше девојке Југославије, те давне 1964. године седео је лекар, а касније академик Владета Јеротић, за прву пратиљу проглашена је Миља Вујановић, некадашња глумица и астролог. На ревији је певала Радмила Караклајић, која се тек вратила са велике турнеје по Совјетском Савезу.

Иако у то време није био организован светски избор за мис, пред осамнаестогодишњом ученицом отворила су се врата света. Као специјални гост присуствовала је смотри "Луција" у Шведској, путовала по свету и сусретала се са многим познатим личностима. Слава и невероватан успех је, међутим, нису променили. Остала је јединствена и скромна особа, која је уместо белог света изабрала да се врати у своју чаршију.

ИЗБОР Љиљана Шурдиловић друга слева, Фото приватна архива

- Сећам се да су ме суграђани тада дочекали, да су ме сви на улици поздрављали, и тада сам добила надимак Љиља Лепотица, по коме ме и данас сви знају - додаје наша саговорница. - Велики успех у малом месту углавном донесе са собом и неуспех. Средина вас брзо прогута.

Фото приватна архива

Данас из овог угла када се вратим у прошлост можда сам и погрешила што сам одбила понуде појединих креаторских кућа, али све је то живот.

После 56 година и данас је једна од најпознатијих Белопаланчана. Ласкав надимак и даље поносно носи, а кроз шалу воли да каже да је то "некад било, а данас се помињало".

Не воли да много копа по успоменама из времена када је била прва у реду најлепших Југословенки, али љубоморно чува архиву бројних исечака из тадашњих новина са њеним сликама и интервјуима. Ту су драге успомене попут сусрета и разговора за часопис "Спорт" са Рајком Митићем, још једним познатим Белопаланчанином, али и разгледница из Токија од легенди фудбала Драгана Џајића и Милана Чопа.

Међу звезде ју је, што је невероватно за оно време, винула мајка, која је и послала пријаву за такмичење. Тешко да је шездесетих за такав потез имала подршку ближњих, али исплатило се.

Ужива, каже Љиља, у пензионерским данима, а у Белој Паланци је позната и као оснивач локалног удружења за заштиту животиња. Воли и данас да прошета и сврати у неки од варошких кафића и претресе најактуелније теме са својим суграђанима.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)